Az emberi jogi harcos egy pénteki sajtótájékoztatón jelentette be indulási szándékát. „Azért szeretnék indulni, mert érdekel közösségem jelene és jövője. Történész lévén népem múltja létfontosságú számomra. Nem politikai karriert szeretnék építeni, hanem a közösségem érdekeit szolgálni” – idézte Barabás Miklóst a maszol.ro portál.
A civil aktivista elmondta, alig egy éve foglalkozik közügyekkel, és rádöbbent arra, hogy „a magyar ügy kényes”, megoldását sem magyar, sem román politikus nem vállalja. Úgy vélte, a kétnyelvű utcanévtáblák ügye azért nem oldódik meg a városban, mert a pártérdekek nem ezt diktálják. Barabás Miklós nem sokkal azután határozta el, hogy elindul az előválasztáson, hogy a helyi rendőrség megbüntette a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése miatt.
„Az elmúlt hetekben tapasztalt rendőrségi túlkapások, a hatalmi játszmák, a magyar politikum magatartása a megfenyegetett lakosok irányába a politikai érdekvédelem megváltoztatásának szükségességére hívta fel figyelmem” – fogalmazott a történelem tanár, aki civilnek tartja magát, és a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) támogatását élvezi.
Az erdélyi magyar pártok marosvásárhelyi vezetőinek a megállapodása szerint egy május végén tartandó előválasztáson választják ki azt a magyar polgármesterjelöltet, akit valamennyi párt támogat a 2016 nyarán tartandóönkormányzati választáson. A jelöltaspiránsoknak április végéig legalább 1350 támogató aláírást kell összegyűjteniük, és valamely marosvásárhelyi magyar társadalmi szervezet támogatását is élvezniük kell.
Eddig Soós Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) városi önkormányzati képviselője, a Maros megyei múzeum igazgatója, és Portik Vilmos kommunikációs szakember, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei szervezetének az elnöke jelezte részvételét az előválasztáson.
Marosvásárhelyen él Erdély legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közössége, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.
http://www.maszol.ro/index.php/belfold/46466-egy-civil-a-harmadik-jeloltaspirans-marosvasarhelyen
(MTI)