A kínai központi televízió (CCTV), az állami statisztikai hivatal és a nemzeti posta által közösen készített és kedden közzétett felmérésben a kelet-ázsiai ország összes tartományában százezer háztartás tagjait kérdezték meg.
A válaszadók sorában minden tíz emberből négy vallotta általánosságban – életkörülményeiket, anyagi helyzetüket, fogyasztói és befektetői elvárásaikat, problémáikat és azok megoldási módjait illetően – is elégedettnek magát az életével. A legtöbb pozitív visszajelzés meglepetésre nem valamely magasabb életszínvonalat kínáló milliós metropoliszból, hanem az Anhuj tartománybeli Hefej városából érkezett, amelyet a szintén kisebbnek számító Tajjüan és Hajkou városok követtek.
A lassuló gazdasági növekedésnek tulajdoníthatóan a kínai lakosok tavalyhoz képest mérsékelték a fizetésük növekedésére vonatkozó elvárásaikat, főként a nagyvárosokban élők, akiknek a fizetése általánosságban már most is magasabb a kisebb városokban élőknél – derül ki a CCTV beszámolójából. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor korántsem borúlátók a kínai lakosok, féltucatnyi tartomány lakosainak a többsége bérének jelentősebb emelkedésére számít idén is.
A legnagyobb aggályok listáját sokadik éve a légszennyezés vezeti, emellett ugyancsak hosszú távú trendként a lakosokat a jövedelmi különbségek hatalmas mértéke és a szociális biztonság alacsony szintje tölti el elégedetlenséggel. A kormány bő két éve tartó korrupcióellenes kampányát illetően a túlnyomó többség pozitívan és támogatólag fogalmazott, ugyanígy a gazdaság liberalizációját és az internetes és távközlési technológiák gyors fejlődését is dicsérték.
(MTI)