Fenyőfaárusok, édességgyártók és piacok kerültek az adóellenőrök figyelmének középpontjába decemberben: szinte nem telik el úgy nap az egykori NAV-munkatárs Horváth András kitálalása óta, hogy ne érkezne hír egy-egy újabb adóügyi büntetésről.

Ha a nagymama karácsony előtt mézespuszedlivel kínálja az unokáját, abból általában nem szokott semmi furcsa sem kisülni. A kivétel az, ha az unoka történetesen NAV-ellenőr, aki rájön arra, hogy a méz nagy részét cukorral helyettesítették, és feljelenti a gyártót. Egy zalai cég idén decemberben így bukott le, de viszonylag olcsón megúszták: az elmúlt két év cukorra érvényes népegészségügyi termékadóját kellett befizetniük.

Nem úszta meg ennyivel egy szintén zalai fenyőárus, őt 30 millió adókülönbözet befizetésére kötelezték. Az ország másik felén, Nyíregyházán a régió legnagyobb piacát vizsgálták, ahol pár óra alatt több mint hárommillió forintot fizettek a mulasztók. A pánikszerűen pakolászó árusokat a pénzügyőrök segítségével tartóztatták fel – szólt a tudósítás.

Ezek a kereskedők azonban csupán kis halak. Horváth András lapunknak is nyilatkozva arról beszélt korábban: az a jelentős probléma, hogy a kiemelt adózókat gyakran nem merik vizsgálni. Varga Mihály gazdasági miniszter ezután egy MSZP-s kérdésre válaszolva azt írta: az adóhatóság 2010. január 1. és 2013. III. negyedéve között 3027, az adóteljesítménye alapján kiemelt adózónak minősülő társaságot ellenőrzött, a bevallások utólagos vizsgálata során összesen 117 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, illetve 34,99 milliárd forint adóbírságot szabott ki.

Ami természetesen nagy összeg – ám csak töredéke annak az éves 1700 milliárdos kárnak, amiről Horváth beszélt. Erre a szintre még a nagyobb fogásokkal sem érnek fel, igaz, az is eredmény, hogy volt, akivel a rendőrség is foglalkozik.

Néhány hete azt jelentették be: egy, az ipari olajjal foglalkozó bűnszervezet négy vezetőjét helyezték előzetes letartóztatásba. A kárt itt 800 milliósra becslik. Elképzelhető, hogy valaki, valahol a beszállítói láncban adózói szempontból kifogásolható magatartást folytat – erősítette meg Nigel Jones, a Magyar TESCO vezérigazgatója is a Népszabadságnak adott interjújában, persze azt is hozzátéve: ők mindent megtesznek ennek kiszűrésére, de nem tudhatja minden egyes doboz tejről, hogy honnan származik.

A legkülönösebb adóvizsgálat talán a médiának is köszönhetően zajlott: a 444.hu készített egy rejtett kamerás felvételt Budapesten, a China Mart alagsorából. A pláza szinte kongott az ürességtől, azonban aki teherlifttel lement egy elvileg elzárt területre, blokk nélkül a legjobb édességekhez juthatott hozzá, látványosan a bolti ár alatt. Két nappal azután, hogy megjelent a cikk és a videó, a NAV ellenőrei máris razziát tartottak. „A vizsgálat jelenlegi szakaszában is látszik, hogy az ügyben nagy összegű mulasztási bírságot szab ki az adóhivatal. Az ellenőrzéssorozatnak büntetőjogi következményei lesznek” – közölte az adóhatóság.

Sztojcsev Iván
Teljes cikk: vg.hu