A KMKSZ elnöksége hétfői ungvári ülésén vitatta meg, milyen hatással lehetnek a kárpátaljai magyarságra az ukrán parlamentben a múlt csütörtökön csomagban elfogadott és Viktor Janukovics elnök által egy nappal később aláírt törvények, amelyek a KMKSZ szerint a szólás-, a sajtó- és a gyülekezési szabadság mellett korlátozzák a külföldről támogatott társadalmi szervezetek és alapítványok működését is, „külföldi ügynököknek” nyilvánítva őket.

A magyar szervezet vezetése nyilatkozatot fogadott el, amelyben élesen elítéli a szerinte a kárpátaljai magyarságot közvetlenül veszélyeztető, a demokráciával és az alkotmányossággal ellentétes törvényeket.

A tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke úgy fogalmazott: a házszabály megsértésével, kézfelemeléssel megszavazott törvények jelentik azt a Rubicont, amelynek az átlépésével Ukrajna rendőrállammá válik és felzárkózik Aljakszandr Lukasenka Fehéroroszországa mellé. Sajnos ezek a jogszabályok közvetve és közvetlenül is érintik a kárpátaljai magyarságot, hiszen amellett, hogy senkinek nem jó diktatúrában élni, a szólás- és sajtószabadságot korlátozó törvények a kárpátaljai magyar kiadványokat is veszélyeztetik – tette hozzá.

Leghátrányosabban azonban az a törvény érinti a kárpátaljai magyarokat, amely hivatalosan, az elnevezésükben is „külföldi ügynököknek” nyilvánítja a külföldi támogatást elfogadó társadalmi szervezeteket – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy az „ügynökökként” megbélyegzett szervezeteket büntetőadókkal sújtják, és állandó vegzálásnak teszik ki őket a hatóságok azzal, hogy havonta kell pénzügyi elszámolást és a tevékenységükről szóló beszámolót készíteniük. Ezzel a törvénnyel egy csapásra ellehetetleníthető az összes kárpátaljai magyar szervezet – hívta fel a figyelmet Kovács Miklós.

(MTI)