Tavasszal sorra megjelennek az üzletek kirakataiban a középiskolás osztályok érettségi tablói. Az egyik ilyen előtt megálltam a minap, elnézegettem a fiatal arcokat, és olvasgattam a tablón szereplő jelmondatokat, idézeteket.

„Találkozunk öt év múlva” – hirdeti optimistán az egyik felirat, én meg arra gondoltam, ha így mennek tovább a dolgok, és nem lesz kormányváltás, akkor az a bizonyos érettségi találkozó minden bizonnyal egy londoni gyorsétteremben fog létrejönni…

Aztán az is eszembe jutott: vajon hogyan festene a kormány elszámoltatással kapcsolatos „érettségi” tablója? Hiszen annak idején fennhangon ígérgette a Fidesz a teljes körű és kíméletlen elszámoltatást, ugyebár. Mit tud felmutatni ebből most, a „negyedik osztály” kijárásának végén?

Nos, először is állapítsuk meg, hogy a képzeletbeli tablón több lenne a „tanár”, vagyis az úgynevezett elszámoltatásért felelős kormánybiztos, mint a „diák”, azaz a valóban elszámoltatott politikusbűnöző. Szerepelne ugyan a nevek között Gyurcsánytól kezdve Demszkyn és Gergényin át Veres Jánosig sok mindenki, de a nevek fölött, a fotók helyén mindenhol öles kérdőjelek árválkodnának.

Pedig elszámoltatni való fehérgallérosból négy évvel ezelőtt is annyi volt, hogy ma már az „érettségi tablóikkal” nemhogy aprócska üzletek kirakatát, de egész plázákat körbe lehetne díszíteni. Komoly összegben mernék fogadni, hogy akadna a nevek között bőséggel olyan, aminek olvastán a sajnos meglehetősen rövid emlékezetű átlag választópolgár fölszisszenve csapna a homlokára: „Tényleg! Hát annak sem görbült haja szála sem, pedig mi mindent elkövetett!”

Vegyük példaként mondjuk Draskovics Tibort. Tetszenek még emlékezni rá? A derék szocialista polihisztor Medgyessy alatt és az első Gyurcsány-kormányban pénzügyminiszter, a második Gyurcsány-kabinetben a kormányzati igazgatásért felelős tárca nélküli miniszter, később igazságügyi és rendészeti miniszter volt. Utóbbi beosztását a Bajnai-kormányban is megőrizte. Eme reneszánsz ember nevéhez fűződik például az áfa-visszatartás, ami körbetartozásokhoz és csődhullámhoz vezetett a vállalkozások körében. Ő volt az, aki folyamatosan hazudott az államháztartási hiány tekintetében. De ő volt az is, aki a kémiáért rajongó gimnazisták „robbantási kísérlete” kapcsán politikai terrorizmusról meg Magyarok Nyilairól hadovált.

Hol van most ez a Draskovics? Egy biztos, a kormány elszámoltatási tablóján ő sem szerepel. Mint ahogy egykori főnöke, Gyurcsány sem beszélőre vár a rács mögött, hanem arról nyilatkozgat a sajtónak, hogy még nem tudja, vajon 2018-ban ágaskodni fog-e benne a miniszterelnöki ambíció…
Arra kérem a kedves Olvasót, idézze fel saját, négy évvel korábbi élethelyzetét, és emlékezzen vissza, akkoriban mit gondolt, hol fog tartózkodni Gyurcsány 2014-ben. Én bevallom, meglehetősen naivan azt képzeltem négy éve, hogy a jeles táncoskomikus legfeljebb a cellatársaival cseverészhet mindenféle ágaskodásokról, de korántsem a miniszterelnöki ambíciói kapcsán.

Nos, ezért írta azt Vona Gábor a Jobbik választási programjának előszavában, hogy a Fidesz és az MSZP kölcsönösen feltételezik egymást, épp ezért soha nem fogják egymást elszámoltatni, elvégre mindketten vastagon érintettek a politikai bűnözésben. Ezzel szemben a Jobbik az a tiszta erő, amelyet nem köt sem a kommunizmus, sem az elmúlt 24 év politikai bűnözésének terhe, így bátran állunk a számonkérés és az igazságtétel élére.

Bogdán Szabolcs