A legális dohánypiac negyede tűnt el tavaly a NAV jövedéki statisztikái szerint. Ilyen kevés cigaretta még soha nem fogyott Magyarországon, mint 2013-ban: 9,3 milliárd szál. Ez 2012-ben 12,5 milliárd szál volt, 2011-ben pedig 13 milliárd szál.

Tavaly decemberben 685 millió szálat adtak el a gyártók. Így amióta csak a nemzeti dohányboltokban lehet legálisan cigarettát vásárolni, nem volt olyan hónap, amelyben 1 milliárd szál felett lett volna a fogyasztás, pedig például 2012-ben inkább az a hónap volt a kakukktojás, amikor nem lépték át ezt a szintet. Még 2012 decemberében például 1,2 milliárd szerepelt a NAV statisztikáiban.

A visszaesést legalább két tényező okozhatta: egyrészt kevesebb helyen lehet cigarettát vásárolni, másrészt egy év alatt 20 százalékkal drágultak a dohánytermékek. Egy doboz Sopianae 2010-ben 600 forint volt, most 814 forint. Nyártól pedig új dohányboltot már nem lehet nyitni másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül. Szintén korlátozza a trafikosok lehetőségeit, hogy 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletbe (például Tesco) nem költözhetnek be, valamint a benzinkút is tiltott területnek számít.

A piac szereplői elégedettnek tűnnek. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. nemrég jelentette be, hogy mintegy kilencmilliárd forintos beruházással új gyárat hoz létre. A beruházással a termelési terület megduplázódik. Az év első felében alakítják ki az új gyárat, telepítik a gyártósorokat, és várhatóan az idén a negyedik negyedévben megkezdik a termelést is az új telepen. Az új üzemben gyártott termékek kilencven százalékát exportálni fogják, főként európai országokba.

Hogy mára kitört a béke a dohánykereskedelemben azt jól mutatja, hogy tavaly májusban még a BAT úgy látta: hiába lesz magasabb egy doboz dohányterméken realizálható árrés-százalék, ha eltűnik a piacról a legálisan értékesíthető mennyiség és a kereslet a feketepiacra vándorol át. Akkor a fejlesztések leállításáról volt szó, sőt, a pécsi gyár és a dohányfelvásárlás létjogosultsága is megkérdőjeleződött. A BAT Pécsi Dohánygyár 2012-ben 148 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelt el, ugyanakkor mérleg szerinti vesztesége 4,25 milliárd forint volt.

Az állam szerint pedig annyira jól működik a rendszer, hogy Ausztria is tanulhat belőle. Még január végén ugyanis dohánykereskedelmi találkozót rendeztek Budapesten, ahol Ausztria részéről a Monopolverwaltung GmbH, hazánk részéről pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint az NDN Zrt. vett részt. „Az osztrák fél hangsúlyozta, hogy a két rendszer működésében igen sok a hasonlóság. Szerintük a magyar dohány monopólium egy igen fejlett informatikai hálózatot épített az adattovábbítás érdekében, ami számukra is követendő jó példa” – közölte az NDN.

Vég Márton
VG.huszebbjovo.hu