Hétfőn járt le Andrzej Rzeplinskinek, az alkotmánybíróság előző elnökének kilencéves mandátuma. Andrzej Duda kedden nevezte ki ideiglenes elnöknek Julia Przylebskát, aki még aznap összehívta a taláros testület gyűlését, melyen két új elnökjelöltet választottak meg. A lengyel jogszabályok szerint az államfő az alkotmánybírák által javasolt jelöltek közül választja ki és iktatja be az alkotmánybíróság elnökét.
A gyűlésen nyolc, az előző években kinevezett alkotmánybíró nem vett részt, jelen volt viszont az a hét bíró, akit a jelenlegi parlamenti többség választott meg. Köztük van az a három bíró is, akiket Duda beiktatott, de Rzeplinski eddig nem vont be az alkotmánybíróság munkájába. Helyette az alkotmánybíróság volt elnöke az előző kormány idején megválasztott, de Duda által be nem iktatott három bíró kinevezését sürgette.
A keddi gyűlésről hiányzó nyolc bíró között volt Stanislaw Biernat, az alkotmánybíróság elnökhelyettese is, aki érvénytelennek minősítette a választást. Mariusz Muszynski, az új alkotmánybírák egyike viszont úgy értékelte, hogy az eljárás összhangban van az alkotmánybíróságról szóló törvényekkel.
A 15 tagú lengyel alkotmánybíróságnak jelenleg hét, a tavaly októberi parlamenti választások nyomán abszolút parlamenti többséghez jutott Jog és Igazságosság (PiS) párt által megválasztott és a lengyel államfő által beiktatott tagja van.
(MTI)