Siemoniak -aki a fokozott orosz katonai aktivitás miatt Lettországban a balti országok védelmi minisztereivel találkozik -hangsúlyozta,hogy Lengyelországot jelenleg nem fenyegeti Oroszország támadása. A miniszter szerint a Balti-tenger – főlegnemzetközi- vizeinek térségében folyamatosan történnek incidensek. Ilyen volt például két hétfői eset, amikor az észak-lengyelországi Malborkban a Baltic Air Force program keretében állomásozó két holland gép két orosz Szu-34-es vadászgépettartóztatott fel. “Ez egy folytonos orosz tesztelés,de helyt tudunk állni” – fejtette ki Siemoniak, hozzátéve, hogy az incidensek„nem segítik elő a jó kapcsolatokat és a kölcsönös bizalmat”.
Siemoniak aláhúzta: nincs szükségarra, hogya legmagasabb készültségi állapotot hirdessék meg a lengyel hadseregben. „Az egész felderítő rendszert mozgósítottuk, része vagyunk a NATO reagálási rendszerének. Nincs szükség a készültségi állapot fokozására, bár a helyzet valóban nyugtalanító” -tette hozzá.
A lengyel sajtóértesülések szerint a Lengyelország északi határánál fekvő Kalinyingrádi területen összpontosított orosz hadierőmúlt hét vége óta mutat fokozott aktivitást, a Balti-tenger térségében többek között 22 orosz hadihajót és több vadászgépet észleltek.Lengyel sajtójelentések szerint Litvánia emiatt már kedden magasabb fokúkészültségbehelyeztehadseregét.
http://www.tvn24.pl/tomasz-siemoniak-bezprecedensowa-aktywnosc-rosjan-nad-baltykiem,497615,s.html http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/armia-litwy-postawiona-w-stan-podwyzszonej-gotowosci-bojoej,497081.html
(MTI)