Egyedülálló településszerkezetével és műemléki jelentőségű belvárosával Hajdúböszörmény pályázik az Európai Örökség címre – mondta Kiss Attila (Fidesz), a település polgármestere szerdán, az Építészet és műemlékvédelem – A hajdúvárosok, Hajdúböszörmény értékvédelme a megújuló, megújult főterek tükrében című örökségvédelmi konferencia megnyitóján.

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális államtitkára, a magyar kultúra napján tartott tanácskozás fővédnöke köszöntő levelében emlékeztette arra, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 36 millió forinttal támogatták Hajdú-Bihar megye utolsó hajdúházának felújítását Hajdúböszörményben.

A város főterét, a Bocskai teret több mint egymilliárd forintból újítják meg, a Nemzeti Kulturális Alap pedig 3 millió forinttal támogatta két helyi tájház helyreállítását – sorolta a kulturális államtitkár.

“A hajdúk öröksége egyedülálló magyar kultúrkincs” – zárta levelét Halász János.

Ficsor László, a hajdúböszörményi járási hivatal vezetője fontosnak nevezte, hogy a műemlékvédelem új rendszerében “mindenki megtalálja a helyét”. Utalt arra, hogy a hatósági feladatokat az új kormányhivatali struktúrában és járási hivatali rendszerben látják el.

Ezzel összefüggésben Dobosyné Antal Anna, a Belügyminisztérium örökségvédelmi főosztályának munkatársa rámutatott: a műemlék- és örökségvédelem terén három tárca együttműködésére, partnerségére van szükség.

A 2013 január elsejétől kialakított új rendszerben ugyanis a régészeti és a műemléki értékek védelme a Belügyminisztériumhoz, a kulturális örökség az Emberi Erőforrások Minisztériumához, a hatósági feladatokat ellátó 21 járási szakigazgastási szerv pedig a Közigazgatási és Igazságügyi minisztériumhoz tartozik – ismertette Dobosyné Antal Anna a hajdúböszörményi örökségvédelmi konferencián.

Pataki Emőke építész a világon páratlan körkörös hajdúböszörményi településszerkezetről tartott előadást, majd a fórum résztvevői megtekintették a felújítás alatt álló Bocskai teret.

(MTI)