Az MTI-hez pénteken eljuttatott jelentés szerint a lakásbiztosítási szerződések csupán 20 százalékát újították meg az elmúlt 1 évben, míg több mint 60 százalékukat 1-3 éve vagy még annál is korábban kötötték és azóta nem módosították.
Ha a biztosítást nem igazítják az új – például bővítés, korszerűsítés miatt – megváltozott körülményekhez, az ingatlan alulbiztosított lesz, így kár esetén a biztosító csak részlegesen tud kártérítést nyújtani – idézte a közlemény Lengyel Zoltánt a Genertel értékesítési vezetőjét.
A biztosító társaság éppen ezért felhívta a figyelmet, hogy többek között a lakásfelújítást, új elektronikai eszköz beszerzését, új bútor vásárlását, a ház leszigetelését vagy az épülethez való hozzáépítést érdemes jelezni és új kalkulációt kérni.
A felmérés rámutatott arra is, hogy az elmúlt években a Genertelnél leggyakrabban jelzett ingatlanhoz kapcsolódó káresetek a vihar-, vezetékes vízkár, valamint az üvegtörés volt. A válaszadók leginkább a tűzön és betörésen kívül a vizet és elektromos hibákat, villámkárt említették kockázatként.
(MTI)