Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője az MTI-vel közölte, “a magyarországi korrupció igencsak kifejlett stádiumban működik”. Közleménye szerint szinte jelentéktelen a korrupcióellenes harc fogalmán töprengeni, hiszen meg lehetett már tanulni elégszer, hogy az országban a gazdasági és politikai rendszer nagy része kifejezetten erre épült ki.
Szóvá tette, hogy a kormány számos korrupció felszámolását kezdeményező jobbikos javaslatot elvetett, azokat viszont, amelyek jók a haveroknak, rokonoknak és “csókosoknak”, megszavazzák. Az elutasított javaslatokra példaként a választott vezető politikusokkal egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságát, illetve a volt vagy jelenlegi állami vezetők 1990-ig visszamenőleg történő vagyongyarapodási vizsgálatát említette.
Szilágyi György azon véleményének is hangot adott, hogy ezen a napon álszentség a Fidesz és az MSZP bármilyen megszólalása, ugyanis e két tömörülés “tevőlegesen vagy hallgatólagosan”, de asszisztált a mostani állapotok kialakulásához.
Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a minden uniós tagállamban létrejövő Európai Korrupcióellenes Ügyészség nem csak a pályázati pénzekhez köthető, de minden korrupciós ügyet felderíthetne, az ítélkezés azonban továbbra is a nemzeti bíróság feladata lenne. Jelezte, javaslatukat benyújtják az EP-nek.
Az alelnök szerint “az orbáni Nemzeti Korrupció Rendszere fogva tartja Magyarországot”, a kormány azt bünteti, aki fel meri emelni a szavát hazug rendszere ellen. A korrupció bizonyítékai mindenütt körülvesznek minket – fogalmazott, hozzátéve: a boltokban “áfacsalt étolajakkal” lehet találkozni, fideszes kezekben lévő trafikokban lehet dohányárut vásárolni, Andy Vajna kaszinóiban lehet bemenni. Véleménye szerint ugyanilyen bizonyíték a legfőbb ügyész, Polt Péter hallgatása is, aki még csak látszatvizsgálatokat sem indít “az ország tudatos kifosztása közben”.
Molnár Csaba azt is írta, a Gyurcsány-kormány több eszközzel is harcolt a korrupció ellen, példaként az üvegzsebtörvényt említette.
A Párbeszéd Magyarországért (PM) képviseletében Szabó Tímea országgyűlési és Barabás Richárd önkormányzati képviselő figyelemfelkeltő akcióval tiltakozott a Parlamentben a kormány “országkifosztása” ellen, és felszólította a kormányt, hogy álljon ki az átláthatósági szabályok alkalmazása mellett, és azonnal vonja felelősségre “a luxusvilla-jobboldal bűnözőit”.
Szabó Tímea szerint a kormány tagjai “ősember módra igazi gyűjtögető-vadászó életmódot folytatnak”. Barabás Richárd közölte, a fideszes képviselők és kormánytisztviselők a semmiből tesznek szert hatalmas vagyonra, rövid idő alatt, közpénzből. Szabó Tímea a Parlament oszlopaira a fideszes képviselők, többek között Rogán Antal, Lázár János és Szijjártó Péter vagyongyarapodásairól ragasztott ki plakátokat.
Az ENSZ-közgyűlés 2003. október 31-én elfogadott korrupcióellenes megállapodása rendelkezett a korrupcióellenes világnap megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelenség romboló hatására, és hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé visszaszorítása érdekében.
(MTI)