A MÁV közleményében arra a szakszervezeti állításra reagált, amely szerint a kormány megszűntetné a szombati készenléti munkáért járó pótlékot, azért mert a MÁV-csoportnak visszamenőleg kell kifizetnie több milliárdos nagyságrendű elmaradt túlórapótlékot.
Kiemelték: a MÁV-csoport tudomása szerint egy készülő törvényjavaslatban valóban szerepel a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása, amely a készenléti jellegű munkakörökben tiltja a szombati rendes munkaidőben történő munkavégzést, ha a munkavállaló az ezt követő vasárnapra is rendes munkaidőben van beosztva.
Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az Mt. vonatkozó rendelkezése ellentétes a vasútüzem működésének 170 éves gyakorlatával és a korábbi jogszabályi rendelkezések által követett gyakorlattal is, hiszen például a szombatra eső órák esetében csak túlórában lehetséges a szombatról vasárnapra virradó éjszakai munkavégzés.
A MÁV szerint emiatt a jelenlegi szabályozás rendkívül igazságtalan, hiszen a kisforgalmú vasútvonalakon készenléti munkakörben dolgozó kollégák magasabb díjazásban részesülnek, mint a nagy leterheltségű vonalakon, megszakítás nélküli munkarendben dolgozó munkavállalók a pótlékokkal együtt.
A MÁV-nál akkor minősíthető a munkakör készenlétinek, ha a munkavállaló a munkaidejének legalább 20 százalékában nem végez munkát – ismertették.
A vasúttársaság az említett ellentmondások megszűntetésén és az egyensúly megteremtésén dolgozik, és erre tett ajánlatot a szakszervezeteknek a folyamatos tárgyalásokon, az egyeztetés következő fordulója kedden lesz – olvasható a MÁV közleményében.
A VSZ szombati közleményében az áll, hogy a tervezett törvénymódosítás után a készenléti jellegű munkakörben dolgozókat szombaton és vasárnap is munkára lehetne kényszeríteni, pluszdíjazás nélkül. A közlemény szerint így tízezreket fosztanának meg a pótléktól, amely azoknak jár, akiket úgy rendelnek készenléti munkára szombaton, hogy utána vasárnap, rendes munkaidőben kell dolgozniuk.
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás) ugyancsak szombaton azt közölte: bízik abban, hogy a javaslattevő eláll szándékától, vagy ha nem, úgy a kormány – meghirdetett politikájával összhangban – elutasítja a keresetek jelentős csökkentését és a vasárnap végzett munka növelését jelentő javaslat parlament elé terjesztését.
A közlemény szerint kérik a kormányt, hogy tegye általánossá a vasárnapi pótlék fizetésének törvényi kötelezését a vasárnapi munkavégzés visszaszorítása érdekében. Minden munkavállalót, akit a munkáltatók vasárnapi munkavégzésre köteleznek, alanyi jogon és feltétel nélkül illessen meg legalább 50 százalékos vasárnapi pótlék.
A tervezett módosítás elleni tiltakozókhoz azóta csatlakozott az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete is.
(MTI)