A XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense, Gellért Lajos csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az aznapi testületi ülésen, napirend előtt Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer József volt országos főrabbit. Ezután a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki eleget tett a kérésnek, kivéve Benke László jobbikos képviselőt, aki ülve maradt.
A testület tagjai ezután közös nyilatkozatban szólították fel Benke Lászlót: nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, “minden jóérzésű magyar embert”, és mondjon le a mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.
A Jobbik péntek reggeli közleményében az állt, hogy a párt nem adott ki semmiféle utasítást, útmutatást a Schweitzer József haláláról szóló megemlékezést illetően, az elhunyt emlékével ugyanis nem kívánnak foglalkozni. Benke László a magánvéleményét fejezte ki a megemlékezésen – “nagyon úgy tűnik, nem igazán értett egyet a néhai főrabbi közéleti tevékenységével, megnyilvánulásaival” -, azt a párt nem minősíti, az üggyel kapcsolatban semmilyen lépést nem tervez – írták.
A Mazsihisz közleménye szerint a nyilvánvalóan rasszista és antiszemita eset egyértelműen reális képet ad a Jobbik valódi arcáról. A demokratikus érzelmű magyar társadalom felelőssége, hogy kikényszerítse az ilyen alakok távozását a magyar közéletből – írták.
A Mazsihisz vezetősége egyetért a XIII. kerület jóérzésű képviselőivel, akik az esetet gyűlölettel teli kirekesztő viselkedésnek, valamint a néhai főrabbi életéhez, munkásságához és intelmeihez méltatlan provokációnak tartják. A közleményben kitértek arra is, hogy Tóth József polgármester az elsők között fejezte ki részvétét, és az általa vezetett kerület hivatalosan is saját halottjának tekinttette Schweitzer Józsefet.
A nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár életének 93. évében, február 5-én hunyt el.
(MTI)