A Fidesz-kormány politikai szempontból teljes sikerrel tematizálta át mind a bal-, mind a jobboldali sajtót a migránskérdés, mint politikai probléma köztudatba dobásával. Olyannyira, hogy mára mindenhol vezető hír a témával kapcsolatos új információ. Remek politikai érzékről tettek ezzel tanúbizonyságot, ugyanis az emberek érzelmeit a témával fantasztikusan meg lehet lovagolni, akár az illegális bevándorlást ellenző idegenellenesek, akár az emberi életet féltő, a menekültek számára segítséget nyújtani kívánók részéről.

bangla

Fotó: Béli Balázs

A Fidesz politikai üggyé emelte a korábban rendészeti kérdésként kezelt migránskérdést, és azzal, hogy politikai ügyet kreált belőle, a kérdésben sikerült megosztania a társadalmat egy idegenellenes és egy migránsbarát táborra. Tette ezt a biztos politikai haszonszerzés tudatában, hiszen a téma felvetése előtt is készültek már felmérések, amelyek a magyarok nagyfokú idegenellenességéről tanúskodtak (emlékszünk még a pirézekre?).

Azt, hogy a kormány számára ez politikai játszma, mi sem mutatja jobban, hogy magyar nyelvű óriásplakátokkal üzentek magyar választóknak az utak mentén, hogy ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket. Az ellenzék pedig, legyen az jobb- vagy baloldali, beállt a játszmába. A Jobbik szokásához híven radikálisabb lépéseket sürget, a baloldal pedig tisztában lévén a fent vázolt társadalmon belüli idegenellenes többséggel, nem vállal nyílt kiállást mellettük, de balos sajtóorgánumain keresztül a migránsbarát tábort próbálja erősíteni (Index, HVG stb.).

A politika tehát teszi azt, ami a dolga, tematizál, megoszt és szavazatokat gyűjt.

Csakhogy a politikán túl van a realitás. A realitás pedig az, hogy a migránsok jönnek. 2014-ben közel 40 ezer menekültkérelmező volt Magyarországon, Németországban 200 ezer. Idén Magyarországon 170 ezer környékén jár a kérelmezők száma, Németországba éves szinten 800 ezer feletti kérelmezőt prognosztizáltak, amivel alálőttek a valóságnak. A migráció nem fog megállni, a háborúk és az arab tavasz által megbolygatott országokból vagy azokon keresztül migránsok felbecsülhetetlen tömege várható, akik a nyugat-európai országok felé veszik az irányt.

Lehet azon vitatkozni, hogy mi indította el ezt a folyamatot, az USA háborúi, az arab tavasz, Merkel felelőtlen nyilatkozatai, lehet találgatni, kik állnak mögötte, lehet összeesküvés-elméleteket is gyártani, de a tény, hogy a problémát Európának a jelenben és a jövőben kezelnie kell, akár uniós, akár nemzetállami szinten.

A realitás szintjén mennyire érintett Magyarország?

Magyarország továbbra is tranzitország. Miért? Mert olyan szegények vagyunk, hogy a nálunk sokkal szegényebb migránsok sem akarnak itt maradni. Mondhatnánk, hogy ilyen szempontból szerencsénk van. A kérelmezők számára a magyarországi körülmények, az ellátás szintje nem megfelelő, ők ennél többre vágynak. Mint ahogy többre vágynak az út közben átszelt Törökország, Görögország, Macedónia, Szerbia által nyújtott életszínvonalnál. Bár a relatív biztonságot ezek az országok, beleértve Magyarországot, megadják (nincs háború, nem lőnek rájuk vagy fejezik le őket), de az anyagi biztonságot csak Nyugat-Európa tudja biztosítani nekik.

Ebben igaza van a Fidesznek, innentől forum shoppingról van szó, a migráns nem az első, relatív biztonságot jelentő országot választja, ahol még beilleszkedése esetén is csak verejtékes munkával tudna megélni, hanem azt a nyugati országot, ahol menekült státuszt kérelmezőként alanyi jogon annyi pénz jár neki az eljárás alatt, amennyit életében nem látott. (pl: Dániában a gyermekes szír család 1 hónapra hozzávetőlegesen 1.200.000,- forintnyi támogatáshoz jut.)
Nyugat-Európa csak most kezdi belátni, hogy a menekülteknek nyújtott juttatásai mekkora húzó erőt jelentenek, és azt is döbbenettel tapasztalják, hogy a migránsnak még a gazdag Németországon vagy Svédországon belül sem mindegy, hogy melyik tartományban helyezik el.

Annak ellenére, hogy Magyarország tranzitország, rengeteg pénzt költött ez ügyben (nemzeti konzultáció, plakátkampány, kerítés, a migránshullám rendőrségi, hatósági mozgatása, kezelése, regisztráció). Ez az, amit a szerbek és a horvátok kidobtak a nyakukból, mondván nem az ő ügyük. És ez az, amiben tévednek. Ez egész Európa ügye.

Visszatérve a felütéshez, mitől lett sikeres a Fidesz idegenellenes kampánya? Miből fakad az idegenellenesség? Az ember ösztönös félelméből az ismeretlentől. Teljesen természetes, ősi, mondhatnánk evolúciós emberi reakció. Mi is ez? Amit nem ismerek, az akár árthat is nekem, és ha árthat, akkor jobb, hogyha a kapun kívül marad. Ez a többségi álláspont. Erre az attitűdre erősíthet rá a média. Elég ha tízezer migránsból egy elkövet valami olyan dolgot, ami a befogadó ország közvéleményét felháborítja, magatartásával a többi 9999 társa megítélését is nagyban befolyásolja.
Ezt fogja belátni előbb-utóbb a nyugat-európai nagypolitika is, és ha nem akarja a hatalmát elveszíteni, ez vezet majd el az „Európa-erőd” koncepció kidolgozásához és megvalósításához.

Akárhogy alakuljanak a dolgok a migráció Európa 21. százada első negyedének legmeghatározóbb rendészeti, politikai és társadalmi problémájává növi ki magát.

Gál László
a Jobbik Hajdú-Bihar megyei képviselője

gallaszlo