Lajtai György hozzátette: a gazdasági folyamatok kedvezően alakulnak, ezért bíznak abban, hogy a következő évben is folytatódni fog a reálbérek növekedése.
Az előrejelzések szerint jövőre 1,8-2,5 százalék közötti fogyasztói áremelkedésre lehet számítani. A munkástanácsok szövetsége azt szeretné, ha a bérnövekedés a magasabb inflációs előrejelzést is legalább 2 százalékkal meghaladná, ezért 4,5 százalékos béremelési igényt fogalmaznak meg – hangsúlyozta a gazdasági szakértő.
Emlékeztetett: tavaly 3,5-3,6 százalékos bérajánlást javasoltak 2014-re, a tényleges bérnövekedés viszont a fizikai dolgozóknál ennél magasabb ütemű. Idén 0,1 százalékos infláció várható, ennek alapján komoly reálbér növekedés látszik. A versenyszférában például az elmúlt év szeptemberéhez képest a fizikai dolgozók keresete (a szeptemberi adatok szerint a havi átlagkereset 171 ezer forint) közel 5 százalékkal nőtt – hangsúlyozta.
A versenyszféra átlagával összevetve a Volán-cégcsoport dolgozói kedvezőbb helyzetben vannak: a buszvezetők havi fizetése (a többletteljesítménnyel, hétvégi, éjszakai munkával együtt) átalagosan 204 ezer forint körül alakul, a karbantartók pedig átalagosan 185 ezer forintot keresnek – mondta.
(MTI)