A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a múlt héten közölte, hogy újabb ügyben indított bűnvádi eljárást Sova ellen, akit Victor Pontával együtt szeptemberben állítottak bíróság elé. Sovát most ismét befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják: állítólag közbenjárt a govorai (Valcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.
A szenátus várhatóan december másodikán titkos szavazással dönt arról, hogy hozzájárul-e Sova őrizetbe vételéhez, illetve előzetes letartóztatásba helyezéséhez. A jogi bizottság – öt szavazattal, kettő ellenében és három tartózkodás mellett elfogadott – keddi állásfoglalása ajánlás jellegű. Bár ilyen esetekben a jogi bizottság a letartóztatás engedélyezését kérő vádhatóság bizonyítékainak áttanulmányozása után véleményezi egy törvényhozó ügyét, többször előfordult, hogy a plenáris szavazáson a bizottság álláspontjával ellentétes döntés született.
A parlamentnek először kell valamely tagja kiadatása ügyében állást foglalnia, amióta a politikai elit korrupciója ellen fellázadt tüntetők három hete lemondásra kényszerítették Pontát és kormányát. A román sajtó szerint a jövő heti szavazáson fog kiderülni, mennyire volt tartós a népharag okozta “ijedtség” a törvényhozóknál: megkockáztatják-e, hogy ismét előjogaik mögé bújtatva megvédjék egy korrupcióval gyanúsított társukat.
Romániában a politikai nyilatkozatokra vonatkozó mentelmi jog mellett a törvényhozóknak más előjogokat is biztosít az alkotmány: csak a parlament jóváhagyásával lehet őrizetbe venni őket, vagy
házkutatást elrendelni ellenük.
(MTI)