A La Razón című napilap bírósági forrásokra hivatkozva közölte: a kézzel írt levélben az állt, hogy VI. Fülöp király “meg fogja tudni, mi a szenvedés, amikor mindkét két lánya a romok alatt lesz”.
A férfi azzal védekezett, hogy a levelet az interneten találta és csak lefordította. Ugyanakkor ellene szól, hogy több saját készítésű filmet is találtak nála, amelyek a dzsihadista terrorizmus támogatására buzdítanak.
Az egyiken saját, kétéves fia látható, aki arra a kérdésre, hogy mi lesz ha felnő, így válaszol: “felnőttként dzsihadistaszeretnéklenni”. Ezután puszikat dob az Iszlám Állam egyik vezetőjének képe felé, amelyet az apja mutat neki a számítógépen. Egy másik videón a most letartóztatott férfi harcművészeti bemutatót tart.
A csoport tagjaira pénteken csaptak le a spanyol hatóságok egy időben négy különböző városban. Barcelonában, Geronában, Ávilában és Ciudad Realban nyolc embert vettek őrizetbe, közülük hetet a bíró már előzetes letartóztatásba helyezett. A hatóságok tavaly nyár óta figyelték őket, dzsihadista propagandát terjesztettek és tagokat toboroztak az Iszlám Állam számára az interneten. Különböző közösségi oldalakon 52 profilt hoztak létre és azon keresztül osztották meg az információkat. Az általuk toborzott tagok között több fiatalkorú is van.
(MTI)