Mindig is fontosnak tartottuk, hogy kiálljunk az elnyomott székely testvéreinkért, ebben a szellemben kezdtük el szervezni a március 10-i programunkat is, amelyet este hat órai kezdéssel hirdettünk meg, de előtte Kassay Boglárka, a debreceni szervezet elnöke, valamit Hegedűs Edgár, a Nemzetpolitikai Kabinet elnöke tartott sajtótájékoztatót.

A debreceni IT elnöke elmondta, hogy fontos kifejeznünk támogatásunkat a gúnyhatáron túl élő társaink felé, hisz mi (Debrecen) is fent szerepeltünk a románok térképén, így sajnos közel álltunk ahhoz, hogy szimpátiatüntetés helyett azok a folyamatok valósuljanak meg, mint például a szomszédos Nagyváradon.

Hegedűs Edgár kiemelte a határon túli fokozódó magyarellenességet, és az ebből politikai előnyt kovácsolni akaró politikát, példaként említve a két vármegyés fiatalt, akiket többek között csillagszóró birtoklásáért helyeztek előzetes letartóztatásba, ezt pedig a külhoni magyar lakosság nyomásgyakorlásként, megfélemlítésként éli meg.

szszn1

Miután a sajtótájékoztató véget ért, rendeztük sorainkat, kifeszítettük az erre az alkalomra készített molinóinkat, elkezdődött a rendezvény, melyet szintén Kassay Boglárka moderált, majd megkérte Balogh Ádámot, tartsa meg előadását a megemlékezés történelmi hátteréről.

szszn2

A színvonalas beszéd után Zágonyi Márk Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz című versét szavalta el.

szszn3

Ezután pedig Szabó Ákos tagtársunk tartott beszédet.

szszn4

A fő látványelem csak ezután következett, megfordítottuk az egyik molinónkat, majd mindannyian csillagszórót gyújtottunk, ezután pedig a görögtűz következett.

szszn5

Faragó Viktória – szebbjovo.hu

Az akcióról készült videó itt nézhető meg: