A szlovák lakosság nagy arányban elutasítaná egy népszavazáson azt, hogy az azonos nemű párok közti kötelék házasságnak minősüljön, továbbá azt is, hogy az ilyen párok gyermeket fogadhassanak örökbe – ismertette a szlovák sajtó pénteken a Focus közvélemény-kutató felmérésének eredményeit.

A szeptember első napjaiban készített reprezentatív felmérésre azt követően került sor, hogy a Családért Szövetség (AZR) civil ernyőszervezet, az általuk összegyűjtött több mint 400 ezer aláírás alapján augusztus végén népszavazás kiírását kezdeményezte az említett két – és még kettő további – kérdésben.

Bár a hatályos szlovák szabályozás szerint már 350 ezer érvényes aláírás is elégséges ahhoz, hogy a köztársasági elnök népszavazást írjon ki egy ügyben, erre ebben az esetben eddig mégsem került sor, mivel Andrej Kiska államfő szeptember elején úgy döntött, hogy az alkotmánybírósággal vizsgáltatja meg: tartható-e referendum az indítványban szereplő kérdésekről.

A szlovák népszavazási törvény értelmében ugyanis alkotmányellenes, vagy alapvető emberi jogok megvonását célzó kérdésben nem írható ki népszavazás.

A Családért Szövetség által kezdeményezett népszavazáson négy kérdésre lehetne válaszolni, s ugyanezeket a kérdéseket tették fel a Focus felmérésének résztvevőinek is.

Az elsőben arra kérdeztek rá, hogy a válaszadó egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kötelékét lehessen nevezni. A felmérésében erre a kérdésre a megkérdezettek 89,3 igennel válaszolt. Ezt a kérdést egyébként szeptembertől a szlovák alkotmány is szabályozza, mivel kimondja: “a házasság egy férfi és egy nő egyedi kapcsolata”. Ez a mondat egy júniusi, a kormányzó baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és az ellenzéki jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) csendes megegyezésének tárgyát képező módosítás nyomán került bele az alaptörvénybe.

A második kérdés arra vonatkozott, egyetért-e azzal a megkérdezett, hogy azonos nemű párok számára ne tegyék lehetővé gyermekek örökbefogadását. Erre a kérdésre a megkérdezettek 79,4 százaléka válaszolt “igennel”, vagyis ennyien támogatták a jelenlegi jogállapot megőrzését.

A harmadik kérdés – amelyre a felmérés résztvevőinek 76,4 százaléka mondott igent – úgy hangzott: egyetért-e azzal, hogy a házasságon kívül partneri kapcsolatok semmilyen formájának ne ítéljenek meg olyan védelmet és jogokat, amilyenre a házasság és az abban élők jogosultak?

Negyediknek azt kérdezték, a válaszadó egyetért-e azzal, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyek tananyaga a szexuális viselkedéssel, illetve az eutanázia kérdésével foglalkozik. Erre a kérdésre a válaszadók 68,2 százaléka válaszolt igennel.

Ugyanakkor kérdéses, hogy érvényes lenne-e a Családért Szövetség (AZR) által szorgalmazott népszavazás. Szlovákia 1993-as önállósodása óta az országban hét népszavazást tartottak, de ezek közül csak egy – az EU-tagságról szóló – lett érvényes, mivel a többi esetben a részvétel nem érte el az 50 százalékot.

A Focus mostani felmérése szerint az AZR kérdéseiről szóló voksoláson a megkérdezettek több mint 45 százaléka biztosan részt venne, s csaknem harminc százalékuk pedig még nem döntött, hogy elmenne-e szavazni.

(MTI)