A tapolcai választást értékelő sajtóanyagokból, nyilatkozatokból szemezgetünk az alábbiakban.

BELFÖLDI SAJTÓ

Magyar Nemzet:
A Fidesz számára újabb nagyon kemény figyelmeztetés, hogy ebben a választókörzetben elolvadt az a hatalmas előnye, amellyel egy éve nyerni tudott. A kormánypárti szövetség érdemi korrekció nélkül akár válságba is sodródhat.

Magyar Hírlap:
Fej-fej mellett a Fidesz és a Jobbik jelöltje, végleges eredmény csak napok múlva lesz.

Hetek:
Vona Gábor egyértelműen bejelentkezett a mérsékelt jobbközépre, amikor nyugati nyitásról, a zsidóság fájdalmával való azonosulásról és a kormányzás felelősségéről beszélt egy interjúban. Európában szélsőjobbos párt még nem vált vezető kormányerővé, a Jobbik tehát példátlan kísérletre készül.

Népszava:
A tavalyi diadalmenet után, amikor a harmadik választás után el kellett volna kezdeni kormányozni, kiderült, hogy a Fidesz erre képtelen volt; inkább folytatta a felesleges harcot a baloldal ellen, ennek érdekében átcsúszva a Jobbik térfelére, helyenként xenofób hangokat hallatva, a második világháborús magyar felelősséget relativizálva. Eközben a kormányzat hibát hibára halmozva hergelte a polgárokat, és juttatta el a szavazókat a proteszt szavazás hangulatába.

Népszabadság:
A tavaly áprilisi választáson harminchat olyan egyéni körzet volt, ahol a Jobbik jobb eredményt ért el, mint az ajkai–tapolcaiban. Ha ezt tekintjük irányadónak, a párt az egyéni választókerületek harmadában esélyesnek számít.

KÜLFÖLDI SAJTÓ

Bloomberg:
A radikális nacionalista Jobbik áttörés-szerű győzelmet aratott Tapolcán: először jutott egyéni mandátumhoz. A párt már az ország második legnagyobb politikai erejének számít és az eredmény aláhúzza Orbán Viktor egyre apadó népszerűségét. A tavaly áprilisi választás óta a közvélemény kutatások szerint a Fidesz mind jobban gyengül. A hatalom kénytelen korrupciós vádakkal küzdeni, utcai tiltakozások voltak egy sor új adó ellen és az oroszokkal kötött energiamegállapodás miatt is bírálatok érik. A Jobbik elszívja a kiábrándult Fidesz-szavazókat. Ugyanakkor az Élet menetéből nem sok részvevő ad hitelt a Jobbik megjavulásának. Ronald S. Lauder kiemelte: nem szabad megengedni, hogy a lakosság egy kicsiny része tönkretegye az országot.

BBC:
A Jobbik a jelek szerint a Fidesz erős kihívója lesz a három év múlva esedékes választásokon, miután az utóbbi időben visszafogta hangnemét és sok szavazót megnyert magának a politikai fő áramból. A BBC tudósítója úgy értékeli, hogy Rig Lajos győzelme szoros volt, ám jelképessége miatt hatalmas jelentőségű. Az eredmény egyben megerősíti a párt hírnevét, vagyis, hogy Európában nincs nála sikeresebb nacionalista erő. Ugyanakkor újabb kudarc Orbán Viktor számára.

Le Monde:
A francia lap Ózd példáján mutatja be, hogy a magyar szélsőjobb igyekszik puhítani a róla kialakult képen, miközben magához vonzza mindazokat, akik csalódtak a hatalmon lévő nacionalista jobboldalban. A polgármester, a 28 éves Janiczak Dávid képes volt a lakosok iránti jóindulattal elfedni a biztonságról kirobbant vitát, miközben a helybéliek jó egyharmada roma. A település egyébként is a koronaékszer a Jobbik számára, amely a Fidesz rovására nyomul a felmérésekben. A fiatal demokratákat már csaknem egymillió szavazó hagyta ott, és közülük minden 5. hajlandó a Jobbikra voksolni.

visszhang

„Van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda.” (Orbán Viktor)

„Ajka kivételével nem igazán tudtuk átadni azt, hogy mi mit szeretnénk, milyen új dolgokat szeretnénk, és mit nem szeretnénk, hogy folytatódjon.” (Pad Ferenc)

“A Dunántúlon nem a cigányellenesség vagy az antiszemitizmus miatt nyert a Jobbik, hanem azért, mert sokan őket látták tisztának és őket látták a rendszer igazi ellenzékének.” (Lendvai Ildikó)

„A jelenben még megvan a Fidesz felelőssége, hiszen kormányoz, de ha így folytatja, akkor nem lesz a jövőt formáló ereje.” (Tóbiás József)

“Feketenarancs” (Szanyi Tibor)

„Nincs plafonja a Jobbik növekedésének, csak a rivális pártok lehetnének képesek megállítani ezt a folyamatot, de ennek egyelőre nincs jele.” (Political Capital elemzése)

„A náci szellemiségű Jobbik győzelme és megerősödése, amely a Fidesz rovására, szavazói negyedének elvesztésével történt, erős figyelmeztetés kell, hogy legyen minden demokrata számára.” (Demokratikus Koalíció közleménye)

“A Jobbik most hasonlóan próbál előretörni a gyengülő Fidesz által eddig uralt politikai térben, mint ahogy a Fidesz 1993-ban benyomult a megroppant MDF helyére.” Krekó Péter elemző

„Nem lesz ma végeredmény Tapolcán: a jobbikos Rig Lajos vezet Tapolcán, de nyomában a kormánypárti jelölt.” (M1 Híradó vasárnap este 10-kor, miután Fenyvesi Zoltán már gratulált Rig Lajosnak)

szebbjovo.hu