A mostani intézkedés Mardin, Siirt, Tunceli és Van településeket érinti, amelyeket túlnyomóan a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) parlamenten kívüli testvérpártjának számító Demokrata Régiók Pártja (DBP) politikusai irányítottak. A török vezetés a HDP-t és a DBP-t azzal vádolja, hogy kapcsolatban áll az 1984 óta fegyveres felkelést folytató, szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet Ankara terrorszervezetként kezel.
A beszámoló szerint a török rendőrség a vani polgármestert, valamint 12 másik embert is őrizetbe vett egy kora reggeli razzia során. Vanban mintegy kétszáz, Mardinban pedig nagyjából 50 ember tiltakozott a fellépés ellen a helyi önkormányzat épülete előtt. Vanban a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a tömeg feloszlatására. A siirti polgármestert már előzőleg letartóztatásba helyezték, mivel ő állítólag tagja is a PKK-nak.
Az ankarai kormányzat szeptember 11-én kezdte leváltani a kurd többségű települések vezetőit, és saját embereit ültette a helyükbe. A DBP-hez korábban 106 önkormányzat tartozott. A török vezetés eddig – három nagyvárosi és hat tartományi vezetést beleértve – összesen 34 önkormányzatot vont a fennhatósága alá.
Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy a kurd szeparatizmushoz köthető választott képviselők eltávolítása szerves része a fegyveres lázadók elleni küzdelemnek.
Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a kormány arra használja fel a július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot, hogy ne csak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat, köztük újságírókkal és kurd politikusokkal.
A török biztonsági erők és a PKK között két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak aki a harcok Délkelet-Törökországban. Az összecsapásokban azóta a biztonsági erők több mint 800 tagja és közel 15 ezer kurd lázadó vesztette életét. A PKK kezdetben a kurdok függetlenségéért harcolt, napjainkban a kisebbség autonómiájáért küzd. A több mint harminc éve tartó konfliktusnak már mintegy 50 ezer halálos áldozata van.
(MTI)