Már nem kell sokat aludniuk azoknak, akik Andrej Kiska megválasztott szlovák államfő hátsóját szeretnék a nyelvükkel illetni. Mármint hogy a portréjának a hátsóját, természetesen. Már készülnek ugyanis azok a 45 centes postai bélyegek – első körben mintegy nyolcmillió darab – amelyek a független államfőt ábrázolják.

Június 15-e, vagyis az ünnepélyes beiktatás után lehet a Ficót alaposan elgyepáló elnök úr képével ékesített borítékokat – szerelmetes leveleket, képeslapokat, adóbevallásokat, miegymást – feladni, ekkortól kerülnek ugyanis forgalomba az új bélyegek. Minderről a TASR szlovák hírügynökség tájékoztatott – mégpedig Prágából.

Ugyanis az a cifraság ebben a kis filatéliai "színesben", hogy az államfői bélyegeket nem máshol, mint a cseh fővárosban fogják legyártani egy ottani értékpapírnyomdában. Hogy mi ennek az oka, arról nem szól a híradás, lehet találgatni miért nem találtatott egy megbízható, jó szlovák nyomda az ország első emberének orcáját ábrázoló bélyegsorozat legyártására.

Belegondolni is szörnyű, mi folyna most a szlovák sajtóban, ha – játsszunk el a gondolattal – Bárdos Gyulát dobta volna ki az automata új szlovák elnökként és az ő bélyegeit bezony a pösti állami értékpapírnyomdában készíttették volna…

A nyolcmillió bélyeg legyártása egyébként 30 ezer euróba kerül és ez a mennyiség pár hónapig elegendő. Ami számomra meglepő, hogy az email világában mintegy 20 millió bélyeg fogy Szlovákiában. Emlékeim szerint utoljára Michal Kováč volt az utolsó az életemben, akit még a hagyományos módon ragasztottam fel egy borítékra – talán hogy annak tartalmával megörvendeztessem (vagy épp elkeserítsem) egy szép leány szívét…

Azóta sokat változott a világ, a hagyományos postai levelezés jócskán háttérbe szorult. A Szlovák Posta azonban nem adja fel, ez is a TASR tudósításából derül ki. A postánál valakinek egyenesen tűzhányó az agya, ugyanis kitalálták, hogy feldobják a bélyegpiacot. Hamarosan jöhetnek az illatosított, sőt, az ízesített bélyegek is!

Meg lehet nyugodni: nem pszichoaktív szerekkel kívánják megkenni a bélyegek hátsó felét, hanem eperrel. Azt szereti fiatal, öreg egyaránt, biztosan nagyon népszerű lesz a szlovák epres bélyeg. Aztán jöhet majd a borovicska, esetleg a sztrapacska ízű bélyeg is, a határ a csillagos ég.

A lényeg, hogy legyen mit nyalni. A szívásból már úgyis nagyon elég…

Szűcs Dániel