A választás óta az elemzők „kedvencévé” vált a Jobbik. Egymás után jelennek meg a cikkek a nemzeti párt erősödésével kapcsolatban, de persze továbbra is következetesen „szélsőjobboldalinak” állítják be, még ha el is ismerik, hogy profi és pozitív kampányt épített fel. A Jobbik országos erővé vált és felborította a bipoláris belpolitikai erőviszonyokat. Már olyan elemzések is vannak, amelyek szerint elképzelhető, hogy a jobb- és baloldali pólusú magyar politika a baloldal felmorzsolódásával átalakul. Továbbra is bipoláris lesz, azonban a két nagy tömb a Fidesz és a Jobbik köré épül majd.


 

A Jobbik ellen uszít az elemző?

Ha a Jobbik megragadja az előtte álló lehetőséget, akkor az országgyűlési választásokon elértnél is jobb eredménnyel végezhet a közelgő Európai Parlamenti választáson, második erőként akár 25 százalékot, azaz 4-5 mandátumot is szerezhet − vélekedik Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője, aki az Indexnek nyilatkozott.

Krekó azonban átlépi az elemzés határát, amikor azt mondja: „ha akarná, gyengíthetné botrányokkal a Jobbikot a Fidesz, hiszen a médiától kezdve a titkosszolgálatig minden eszközük megvan erre.” Róna Dániel, a Corvinus Egyetem „szélsőségeket kutató” oktatója szintén hasonlóan manipulál, amikor azt nyilatkozza az Indexnek: „Ahogy az országgyűlési választásokon elért siker sem csak a Jobbikon múlt, az EP választás eredményét is nagyban befolyásolja, hogy mit kezd egymással és a Jobbikkal a Fidesz és a baloldal. Ha megint csak egymással lesz elfoglalva a két legnagyobb politikai erő, és a kampányban csak egymást ütik, az megint kedvezni fog a Jobbiknak.” Róna egyébként azt sem akarja elismerni, hogy a Jobbik szavazói tudatosan, a nemzeti párt programjára voksoltak. A szélsőséges „kutató” burkoltan leostobázza a szavazókat és azt állítja, hogy „a szavazóknak többnyire fogalmuk sincs a pártjuk programjáról és nem is ennyire racionálisan szavaznak”.

Bár a Krekóhoz és Rónához hasonló elemzők, kutatók többsége még mindig a Jobbik „szélsőségességét” hangsúlyozza, egy politikai párt titkosszolgálattal való lejáratását bármelyik nyugati országban a demokrácia elleni támadásként értékelnék, nem mintha nem lenne példa ilyen botrányokra arrafelé. Lényegében a Watergate-botrány pont arról szólt az Egyesült Államokban, és abba bukott bele Nixon, hogy titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg a rivális Demokrata Párt akkori elnökét.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke reagált is Krekó döbbenetes kijelentésére és a következőket írta a Facebookon oldalán:

„Az Index – mely legutóbb büszkén deklarálta, hogy jobbikos politikussal nem készít interjút – legfeljebb egy-egy mondatos megszólalást biztosít Magyarország második legerősebb pártjának. A sok szélsőségesezés közben Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője természetesnek veszi, elfogadja, sőt gyakorlatilag uszít, hogy a Fidesz "gyengíthetné botrányokkal a Jobbikot a Fidesz, hiszen a médiától kezdve a titkosszolgálatig minden eszközük megvan erre". Egy normális demokráciában persze nem használhatná fel a titkosszolgálatokat a kormánypárt riválisaival szemben (kellemetlen, legénybúcsús fényképek és hasonló szintű ügyek felkutatásával), hiszen annak normális esetben pl. az elrabolt nemzeti vagyon útjának felderítésével kéne foglalkoznia.” (A teljes bejegyzést ITT olvashatják!)

Leszélsőségeztek 600 ezer embert

A Political Capital elemzője egyébiránt úgy gondolja, hogy „a Fidesznek egyelőre nem érdeke a Jobbik meggyengülése, mert a saját hatalmi érdekeinek a szempontjából a jelen választási rendszerben nagyon előnyös a jelenlegi háromosztatú politikai szféra, mely ismét összehozta a kétharmadot”. Krekó szerint „a Fidesz akkor mehet neki keményen a jobbiknak, ha a második legerősebb erővé válik, illetve egyértelműen azt látja, hogy az ő rovására erősödik tovább”.

Az elemző úgy véli, hogy a Jobbik új szavazóinak egy része olyan korábbi bizonytalan, akikért az utolsó hetek hajrájában ugyanúgy harcolt a baloldal is, ám míg nekik szétesett, fókuszáltalan és erőtlen kampányuk volt a Jobbik egy profi és pozitív kampányt épített fel, a szavazók pedig jól reagáltak az új, mérsékeltebb imázskampányra. Ennek ellenére a Jobbik szavazóinak egy részét, 600 ezer embert leszélsőségez, amikor azt állítja róluk, hogy „cigányellenes, antiszemita és nacionalista” üzenetekre vevők.

Krekó Péter egy másik meglepő kijelentése, miszerint „nem elképzelhetetlen az sem, hogy a Jobbiknak is lesznek hamarosan cigány politikusai, vagy más gesztusokat tesz a cigányság felé, ha felismeri, hogy az ellenük szavazó, utaztatott romák miatt sok helyen gyengébben teljesített (például Hevesben).”

A Jobbik „másolása” a Jobbiknak kedvez

A Political Capital elemzője végül arra a következtetésre jut, hogy bár a Fidesz és a baloldal is próbál jobbikos üzeneteket átvenni a nemzeti párttól, ez közép- és hosszútávon semelyik párt részéről sem jó taktika. „A szavazók nem fognak a szélsőséges párt gyenge másolataira voksolni, hanem inkább magát a Jobbikot választják majd” – véli Krekó.

A Jobbik „másolása” Róna Dániel szerint is a választók „radikalizálódásával” jár. „A pártok és a választók kölcsönösen hatnak egymásra. Ha a Fidesz radikális üzeneteket kezd közvetíteni, akkor a választói radikalizálódni fognak, és nem biztos, hogy a Fideszt fogják legközelebb választani” – mutat rá Róna. A szélsőséges „kutató” amiatt is elereszt egy szokásos „aggódó” hangvételt, hogy a jobbikos retorika és a „szélsőséges program” adaptálásával, legitimálják a Jobbikot. „A Jobbik így mondhatja, hogy van értelme a létezésének, hiszen befolyásolja a politikát, eléri, hogy a programpontjai megvalósuljanak és még a politikai közbeszédet is tematizálja” – állítja Róna.

Index nyomán – alfahir.hu