Lassan már többször jártunk Vámospércsen a legendás közbiztonság miatt, mint az egész megyében összesen. Tudom, többen erre előszeretettel mondják, hogy mi jobbikosok csak fokozzuk, élezzük a vélt konfliktusokat; bármely – különösképpen a – kormánypárti település közbiztonsági helyzete „átlagos”, helyben kezelik a problémákat, mi csak politikai hiénaként rabolunk ezekre a teljességgel elszigetelt, egyedi, mondhatni „átlagos” esetekre.

A településvezetők széttárják dolgos tenyerüket, hogy ők mindent megtesznek, és sajnos többet nem tehetnek. Hogy miért nem, az többnyire nem derül ki.

Ha erre mi azt mondjuk, hogy akkor miért más a helyzet a Jobbikos vezetésű településeken, holott ugyanebben az országban vannak, ugyanezen jogszabályok között, akkor erre szintén nem szokott válaszolni senki.

Azt is zokon veszik, ha felidézzük a nagyhatalmú miniszterelnök és makulátlan belügyminiszterének lassan feledésbe merülő ígéretét, hogy két hét alatt rendet tesznek az országban.

Nos, lehet, hogy így történt, de akkor nem ebben, nem a miénkben, nem Magyarországon.

Tehát Vámospércs. Átlagos kelet-magyarországi település, kormánypárti vezetéssel. Városi ranggal, mindenféle közintézményekkel, köztük a jónak tartott iskolával.
Történt nemrégen, hogy néhány túlkoros cigány tanuló viselkedésével gondok adódtak. Ez ugye átlagos, ebben egyetértünk.

A szülők szóltak, ahol kellett. Nem változott semmi. Megint baj volt a cigány tanulókkal – és mielőtt rasszistázna a dicső liberálbolsevik jogvédő brigád, máris jelzem, hogy természetesen nem mindegyikkel! –, a szülők megint szóltak, és megint semmi.

Ilyenkor jön a Jolly Joker, a Jobbik meg a Gárda, vagyis szóltak nekünk. Jelezték a helyi elnökünknek, Vértesi Istvánnak, ő pedig továbbította a panaszt a megyei vezetőknek.
Demonstrációt szerveztünk, lakossági fórumot tartottunk, ezzel szerettük volna arra a cselekvésre bírni a fideszes városvezetést, melyet a jobbikos polgármestereink természetszerűen és eredményesen megtesznek!

Jelen történetünk tulajdonképpen ezen demonstrációnktól ered.
Történetünk szereplői ugyanis részt vettek ezen. Egyikük azért, mert bár nem volt közvetlenül érintett, de gyermekei miatt annak érezte magát, a másikuk meg azért, hogy jól megnézzék maguknak, hogy kik azok, akik elmerészkedtek ezen rasszisták, fasiszták, gárdisták közé.

Hősünk e hét hétfőn éppen hazafelé ment, amikor kérdőre is vonták, hogy mit keresett a Jobbik rendezvényén. Szóváltás, némi dulakodás, aztán mindenki békében hazatért.

Mint mi előítéletesek azt már tudjuk, ez bizonyos kultúrkörben ennyiben nem maradhat, így a „sértettek” kicsivel később, kicsivel többen, kicsivel felfegyverkezettebben ellátogattak történetünk szereplőjéhez. Békés szándékukat két jókora villáskulccsal is megtámogatták.
Hogy a történtek pozitív fordulatot vettek, egyrészt annak volt köszönhető, hogy a további eseményekről kiváló videofelvétel készült, másrészt annak, hogy ebbe előrelátóan belekeverték a Jobbikot.

Ugyanis a kiérkező járőr, a felvétel láttán arra próbálta rávenni az összevert sértettet, hogy jobban jár, ha „benyeli” ezt a dolgot, mert mivel a saját portáján védekezni merészelt a csavarkulccsal támadókkal szemben, még őt vehetik elő garázdaságért!

Vértesi Pisti kézbe vette a felvételt, besétált a rendőrségre és feljelentést tett. Eközben a sértettünk (garázdánk?) bejött Debrecenbe látleletet vetetni és Ágoston Tibor országgyűlési képviselő-jelölttel és velem találkozni. A videofelvételt lementettük, Zoli barátunkat és családját hazaküldtük, mondván, hogy még az este (tegnap este) a biztonság kedvéért meglátogatnánk őket.

Mire hazaért, már várták a helyszínelők. Mégpedig azzal a baráti kérdéssel, hogy együttműködik-e, vagy hozzák a bilincset! (Tömöri Zoltán „áldozat” beszámolója szerint.)
Igen, nyájas Olvasó, jól olvasta! Az áldozatot tulajdonképpen finoman figyelmeztették, hogy ha sokat erősködik, akkor egyrészt elvihetik 72 órára előzetesbe – amikor is magára marad a felesége három gyermekkel –, másrészt eljárás indul(hat) ellene garázdaság miatt!

Ez egyébként dicséretes is lehetne, hiszen így egy frászkarikát kell két hét a rendcsináláshoz! Áldozatból lett bűnözőnk a mi támogatásunk nélkül valószínűleg két NAP alatt „benyelte” volna a rajta esett sérelmet! Ügy lezárva, statisztika kipipálva!

És ismételten jelezzük: a történtekről videofelvétel készült, némi szerkesztés után az megtekinthető lesz! Ugyanis verekedőink piszok fontos emberi jogai miatt arcukat, hangjukat ki kell takarni, el kell torzítani!

Természetesen a helyszínelés után Tömöri barátunkat bevitték kihallgatásra. A folyosón történteket és elhangzottakat nem tudjuk igazolni, de jelezni szeretnénk, hogy pontosan tudjuk, hogy ki, mit és milyen stílusban mondott, és azt is határozottan megígérhetjük, hogy nem marad következmények nélkül.

Mindenesetre figyelemre méltó, hogy rövid tanakodás után hősünkkel szemben „ejtették” a garázdaság vádját, hazaengedték a családjához, a nyomozás folyik, az elkövetők előzetesben, hősünkre pedig fokozottan vigyázunk.

Mint említettem, tegnap este nagyjából éjfélig voltunk néhányan látogatóban Vámospércsen Zoli barátunknál. És persze máskor is szívesen elmegyünk majd hozzá.

Egy helyi lakos még egy üres ingatlant is felajánlott számunkra!

Nos, ha továbbra is reménytelenül várunk a két nyavalyás hét elteltére, azt hiszem, következő, Jobbikos kormányunknak bátran felajánlhatjuk, hogy Vámospércsen legyen az első csendőrlaktanya!

Biró László