Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn közleményben értékelte az Ab határozatát. Mint írta: a döntéssel igazolódott az emberek, a szakma, a civil- és zöldszervezetek mellett a Jobbik álláspontja is. Emlékeztetett: pártja következetesen bírálta a javaslatot, hiszen az amellett, hogy a fideszes érdekek kiszolgálásáról szól, komoly visszalépést jelentett volna a hazai természetvédelemben.

Nemzeti Parkok - wild-world.lapunk.hu

A Jobbik arra szólította fel a kormányt: fejezze be az igazságtalan és felháborító földpolitikáját, fogadja el, hogy természeti értékeink megóvása nem lehet pártpolitikai ügy! Hozzátette ugyanakkor: félő, hogy a kormány további türkökkel készül “a fideszes haverok földéhségének kielégítésére”.

Az Ab azt mondta ki: alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.

Az Országgyűlés április végén egyszerű többséggel fogadta el azt a törvénymódosítást, mely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek. Áder János köztársasági elnök nem hirdette ki a törvényt, hanem az Ab-hoz fordult.