Mintegy 20 ezer tonnányi nyers nádcukrot importál a Magyar Cukor Zrt., amelyből feldolgozás után 19 ezer tonna tiszta cukor kerülhet a kereskedőkhöz – tájékoztatta a Világgazdaság című napilapot Bráth Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke. A nyersanyag behozatalára azért van szükség, hogy a hazai cukorrépa betakarításáig és feldolgozásáig valamelyest megoldható legyen Magyarország ellátása.

Az első szállítmány – 8000 tonna – Brazíliából származó nyers nádcukor már az országban van, feldolgozása a cég kaposvári üzemében történik, így a hét végére már a kereskedőkhöz kerülhet az első kontingens cukormennyiség, az utolsó pedig szeptember első napjaiban hagyja el Magyarország egyetlen cukorgyárát. A lépés azért is különleges, mert hazánkban körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot, ez azonban a környező országokban bevett szokásnak számít.

„A brazil importot egyébként az magyarázza, hogy az országhatáron belül előállított cukorrépa feldolgozása kvótához kötött, a hazai termelők Magyarország cukorfogyasztásának hozzávetőleg a harmadát – 105 ezer tonna – állíthatják elő, így a kvótát betartva valahogy meg kell oldani a helyzetet” – világít rá a kialakult helyzet hátterére az igazgatóság elnöke. Azt a Magyar Cukor Zrt.-nél még nem tudják, a feldolgozott cukor mely kereskedőkhöz kerül, ez a piaci igényektől függ majd. „A cukornád importjával legfeljebb az ellátási lánc tátongó lyukait tudjuk betömni, nagy üzleti lehetőségről nem beszélhetünk, ennek megfelelően nullszaldó körüli eredményt várunk a lépéstől. Szeretnénk jövőre is élni az import lehetőségével, amennyiben ismét megkapjuk az engedélyeket Brüsszeltől” – mondta Bráth Zoltán.

Forrás: VG.hu