A magyar köztársasági elnök négynapos hivatalos látogatáson tartózkodik Törökországban.
A megbeszélés után újságíróknak nyilatkozva elmondta, Magyarország abban érdekelt, hogy a gáz Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül érje el Magyarországot.
A megbeszélésen a gázvezeték ügyén kívül érintették az atomenergia kérdését is. Áder János megfogalmazása szerint Törökország rendkívül ambiciózus atomenergia-programot indított, melynek keretében több atomerőművet akarnak létrehozni, például egy orosz építésűt is. A magyar elnök felajánlotta hazánk tapasztalatait a paksi atomerőmű üzemeltetésével kapcsolatban.
A találkozón Áder János köszönetet mondott azért, hogy a magyar történelmi emlékhelyeket nagy odafigyeléssel ápolják Törökországban. Mint mondta viszonossági alapon nekünk is kötelezettségeink vannak, az eddig elmaradt felújítási beruházásokat mihamarabb be kell fejezni a magyarországi török emlékhelyeknél.
A megbeszélést követően Áder János az ankarai magyarokkal és az Ankarai Egyetem hungarológus hallgatóival koszorúzott 1848-49-ess forradalom és szabadságharc tiszteletére a török főváros Kossuth Lajos utcájában, a politikus emléktáblájánál. Itt található egyébként a magyar nagykövetség is.
Ezután a magyar államfő találkozott Cemil Cicekkel, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökével.
Késő délután a magyar köztársasági elnököt és kíséretét ünnepélyes keretek között fogadja vendéglátója, Recep Tayyip Erdogan török elnök. A négyszemközti megbeszélést követően az ott elhangzottakról sajtótájékoztatót tartanak.
(FOTÓ)
(MTI)