Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ismertette a kormány jövő évi adócsomagjának részleteit keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz üdvözölte az adóügyi terveket, az ellenzék bírálatokat fogalmazott meg.

A Fidesz üdvözli a kormány pénzügyi stabilitást és a szociális biztonságot garantáló adóterveit – közölte a nagyobbik kormánypárt az MTI-vel. A Fidesz szerint a kormány által bejelentett jövő évi adótervek garantálják a családi adórendszer és az igazságos közteherviselés érdekében a különadók fenntartását, illetve a kis- és közepes vállalkozások alacsony adózását. “A baloldali kispártok politikusainak észjárásával ellentétben nem hiszünk a megszorításokban, mert azok elszegényítették és tönkretették Magyarországot” – fogalmaztak a közleményben.

A Jobbik radikálisabb megoldásokat sürget, “három csapást mérne” az adóügyi tervekre – közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. A kétgyermekesek kedvezményeit nem lépcsőzetesen, hanem azonnal megadnák. Szerintük fennáll az internet megadóztatásának veszélye, ezt ellenzik, és az alapvető élelmiszerekre, fogyasztási cikkekre vonatkoztatnák az ötszázalékos áfakulcsot.

Az LMP nem tartja érdemi lépésnek a friss házasoknak nyújtott adókedvezményt, az áfacsökkentést pedig jó, de bátortalan lépésnek ítéli, amelyet a társasági adókedvezménnyel együtt szélesebb körben biztosítana. Ezt Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés költségvetési bizottságának LMP-s alelnöke mondta az MTI-nek.

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett jövő évi adócsomag Magyarország számára rövid távon a pangás, hosszú távon pedig a leszakadás és reménytelenség költségvetését ígéri – erről Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

Pápa Levente, az Együtt-PM gazdaságpolitikusa MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormány több, a vállalkozásoknak és a családoknak tett ígéretét sem kezdi el beváltani: nem lesz jövőre társasági adócsökkentés, nem nő a második gyerek után járó adókedvezmény, nem lesz egyszámjegyű személyi jövedelemadó sem.

(MTI)