A Jobbik adókedvezményeket sürget egyes ipari termelőágazatokban, amelyek így több tőkét tudnának Magyarországon tartani.

Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján alapvetően hibásnak nevezte a kormány által benyújtott adócsomagot. Úgy fogalmazott: a Jobbik a torta méretét szeretné növelni, ellenben a kormány szűkülő méretű torta egyre kisebb szeletei között engedi a marakodást.

Véleménye szerint a kormány a továbbra is szinte 100 százalékban áthárított különadók fenntartásával megengedi, hogy az átlagemberekre nehezedjen a legnagyobb teher, eközben a magasabb jövedelműeket és a vállalkozók felsőbb szintjeit lényegében mentesíti a közteherviselés alól.

Az ellenzéki politikus értelmetlen sarcnak nevezte az internetadót, ami szerinte kontraproduktív.

Z. Kárpát Dániel kiemelte: pártja a termelést szorgalmazó adórendszer bevezetését szorgalmazza, így például adókedvezményt vezetnének be a mezőgazdaságban, turizmusban, feldolgozóiparban. Ezen ágazatok képesek új munkahelyeket teremteni, magasabb hozzáadott értéket létrehozni és több tőkét Magyarországon tartani – sorolta.

Kitért arra is: csak azon különadókat tartanák fenn, amelyek esetében az áthárítás megakadályozható. Ezt a párt egy átfogó monitoring rendszer kialakításával érné el, s fogyasztóvédelmi razziát indítanának a banki szférában is.

(MTI)