A Jobbik a magyar termelőktől származó alapvető élelmiszerek áfájának eltörlését kéri számon a kormányon, továbbá javasolja a benzinárak hatósági szabályozását.

Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz az országgyűlési választások kampányában vette át a Jobbik azon programpontját, amely eltörölné a legszükségesebb élelmiszerek fogalmi adóját. A politikus szerint a kormány annak ellenére sem tett eddig semmilyen lépést ebben a kérdésben, hogy jelenleg bizonyos zöldségek kilójáért ezer forintot kell fizetni, míg más termékek ára szintén a tavalyi többszörösére drágult.

A jobbikos képviselő úgy látja, hogy az ország nemzetközi kiszolgáltatottságának másik fokmérője a “benzinárral való machináció, amivel Magyarországról százmilliárdok szivattyúzhatók ki”. Z. Kárpát Dániel szerint ezt a hatósági árszabályozás kibővítésével lehetne megakadályozni, “ami nem az ördögtől való, sőt fogyasztóvédelmi szempontból is hasznos”.

Kiemelte: a Jobbik szakemberei az olajkorszak végére gondolva egy úgynevezett “zöldáfa-modellen” is dolgoznak, amely 10-20 év múlva egy kedvezményes áfakulcsot határozna meg minden élelmiszerre a termelés és előállítás helyétől számított 50 kilométeren belül. Ezzel a “lokálpatrióta” modellel egyszerre lehetne kifejezni a fenntarthatóságot és elérni “Magyarország globális futószalagról való lekapcsolását” – fűzte hozzá.

jobbik.hu