Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni frakcióvezetője feljelentést tett a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányságon hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt, mégpedig egy olyan ügyben, ami a debreceni Városházát érinti. Ezt maga a képviselő jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján, melyet a nemzeti párt debreceni polgármesterjelöltjével, Kőszeghy Csanád Ábellel közösen tartott.

Ágoston ismertette: a debreceni Kenézy kórház előtti körforgalom kivitelezése során kapott telefonhívást egy névtelen informátortól, aki felhívta a figyelmét, hogy nézzen utána, ki végzi a fent nevezett helyszínen a kertészeti, parképítési munkálatokat. Amikor alaposabban utánajárt az ügynek, egy igen szövevényes, több bűncselekmény gyanúját felvető történet bontakozott ki előtte.
 
A későbbiekben rákérdezett Varga Lászlónál, a városfejlesztési főosztály vezetőjénél, hogy jelen helyzetben, amikor a cívisváros költségvetése ezer sebből vérzik, miért olyan fontos a tél közeledtével öntözőrendszert telepíteni egy külvárosi körforgalomba. Legnagyobb megdöbbenésére Varga László válaszából az derült ki számára, akadnak olyan illetékesek a Városházán, akik ezekről a munkálatokról nem is tudnak.
 
Ágoston Tibor elmondta: gyanúja szerint hosszú évekre visszamenőleg a debreceni önkormányzat bizonyos parképítési munkálatokra minden egyes alkalommal ugyanazt a három céget hívta meg – "természetesen" nem nyílt pályázat keretében, alaposan odafigyelve az összeghatárra -, s a folyamat végén minden egyes alkalommal ugyanaz az alvállalkozó végezte el a munkát. Ráadásul ez az alvállalkozó végül az önkormányzat részéről át is vette a saját munkáját, mivel az illető a Városháza alkalmazásában áll műszaki ellenőrként.
 
A frakcióvezető közölte, információi szerint a rendőrség már elindította a nyomozást a feljelentése nyomán. Azt is érzékeltette, egyelőre nem nyújtott be minden egyes fotót, dokumentumot és egyéb bizonyítékot a nyomozó hatóságnak. Hozzátette, tudomása szerint a Városházán jelenleg azt keresik, ki szivárogtathatta ki az információkat a Jobbiknak, de a sajtón keresztül is üzente az illetékeseknek: rossz nyomon járnak.
 
Kőszeghy Csanád Ábel önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: a debreceni közvélemény jelentős része előtt már nem titok, milyen kritériumok mentén folynak a cívisvárosban a közbeszerzések. A Jobbiknak is számtalan gyanús ügy jutott már a tudomására úgy, hogy végül – bizonyítékok híján – nem tudta hatósági szintre vinni az elszámoltatást – ismertette Kőszeghy, majd hozzátette: – Jelen ügyben azonban úgy tűnik, kellő mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre.

Bogdán Szabolcs

Fotó: Sándor Lajos