Az elmúlt négy év közgyűlési munkáját értékelte, majd választókerületi programját ismertette mai lakossági fórumán Ágoston Tibor (10. vk.), a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetője. Fő célkitűzései közé tartozik a városrész közbiztonságának javítása, a még szilárd burkolattal nem rendelkező utak kiépítése, az önkormányzati tulajdonban lévő lépcsőházak felújítása, európai színvonalú játszótér létesítése, valamint a közösségi terek folyamatos karbantartása és tisztán tartása.

A városatya elöljáróban elmondta: konstruktív ellenzék voltunk, minden jó ügyet támogattunk, ám minden visszásnak tűnő, korrupciógyanús előterjesztést könyörtelenül támadtunk. Az utolsó közgyűlési napon még maga Kósa Lajos is megköszönte azt, hogy időnként kemény bírálatokat fogalmazott meg a Jobbik – tette hozzá a nemzeti ellenzék képviselője, majd így folytatta: minden lehetséges alkalommal fölszólaltunk a város ingatlanjainak áron alul történő értékesítése ellen, és soha nem támogattuk a szerintünk felelőtlenül megalkotott költségvetéseket sem. Mi lepleztük le a városvezetést azzal kapcsolatban is, hogy az elmúlt évek során több milliárd forintot osztogattak szét egymás közt az adófizetők pénzéből jutalmazás címszó alatt.

Ágoston Tibor emlékeztetett a Sípos Utcai Óvoda egykori vezetőjének jobbikos nyomásra történő eltávolítására is, aki a Hit Gyülekezetének szellemiségét erőltette az intézménybe járó gyermekekre. Elmondta még: a menekülttábor kapcsán számtalan alkalommal szólaltunk meg, mind sajtótájékoztatókon, mind fáklyás felvonulásokkal összekötött demonstráción tiltakoztunk, és követeltük, hogy nyilvánítsák zárttá a tábort, majd a későbbiek során pedig költöztessék el a városból.

Programjával kapcsolatban a következőket tárta a hallgatóság elé: az Epreskerti Lakótelepen európai színvonalú játszótér megépítését és kondipark kialakítását szorgalmaznám, de a belső szervizút kivitelezését is sürgetném. Nagy gondot fordítanék a zöld felületek karbantartására és növények telepítésére, valamint a közbiztonság javítása végett kamerák kihelyezésére. A Tégláskertben az egyik legnagyobb problémát a lakóotthonos épületben élők magatartása jelenti, ezért az itteni házirendet szigorúvá tenném, és az abban foglaltakat minden lehetséges eszközzel betartatnám. Terveim között szerepel még a Gázvezeték utcai vasúti átjáró érzékelővel történő ellátása, valamint ezen az utcán egy kerékpárút kijelölése is.

A képviselő a Boldogfalva kertben a kisebb utcák burkolatának javítását, illetve a sok esetben járhatatlan földutak burkolattal történő ellátását szeretné elősegíteni, de a játszótér színvonalának emelése is programja részét képezi. A salakmotor pálya körül hangszigetelő fal kiépítését tervezi ott élők nyugalmának megóvása érdekében, de az illegálisan kihelyezett szeméthegyeket is felszámolná. Az Ispotály utcai Lakótelepen közbiztonság javítása végett térfigyelő kamerákat helyeztetne ki, valamint az ESEK Egészségügyi Sétacsoport jelenlétével a nyugalmat szeretné erősíteni.

Az ESEK csoport kapcsán a képviselő megjegyezte még: közel másfél éve, hogy gárdista és jobbikos barátaimmal, valamint civilekkel járjuk a város közbiztonság szempontjából problémás városrészeit. Hol a szeméttől tisztítjuk meg az egyes területeket, hol fákat ültetünk a lakókörnyezetet otthonosabbá téve, hol pedig fotókat készítünk az önkormányzat illetékes osztályai felé, hogy intézkedést sürgessünk. Hozzátette: sok sikerélményben volt már részünk, és sok esetben bűnözőket is adtunk kézre.

Ágoston Tibor programismertetője után a jelenlévők kérdéseire válaszolt, valamint minden olyan igényt följegyzett, amelyet a választópolgárok jeleztek irányába. Ilyen volt többek között a Lovász utca egyes szakaszaira fekvőrendőr telepítése, melynek érdekében a lakóközösség aláírásgyűjtést is kezdeményezett.

Deczki Anna – szebbjovo.hu