Léva magyarsága különösen nehéz helyzetben van, hiszen aránya mára 10% alá csökkent. Ilyen helyzetben már a magyar helységnévtábla sincs kint, még annyi magyar felirat sem látható, mint másutt, és a magyarok is szlovákul beszélnek egymással a közösségi térben.

A Via Nova ICS fontos céljának tekinti a kétnyelvűség gyakorlati alkalmazását. Ezt a célt szolgálta a szervezet aktivistáinak karácsony előtti, királyhelmeci és nagykaposi tevékenysége, ahogy az elmúlt napokban, Léván történt megmozdulás is.

Valószínűleg az is gyakran megesik, hogy a magyar vevő és a magyar boltos szlovákul bonyolítja le a vásárlást. Ennek megfordításáért járták be a Via Nova helyi tagjai – Kosztolányi Klaudia elnök, Kúcs Ildikó és Dubai Viktória alelnökök, valamint Lőrincz Tamás korábbi elnök – a város több boltját, és a kétnyelvűséggel kapcsolatos anyagokat osztottak szét.

Ezek között volt az Anyanyelvünkért Polgári Társulás útmutatója, kétnyelvű matricák, a Reviczky Társulás anyagai, valamint „BESZÉLÜNK MAGYARUL" feliratú matricák és táblák.

„Nagyjából 20-25 üzletet jártunk be, elsősorban azokat céloztuk meg, ahol tudtuk, hogy legalább egy alkalmazott tud magyarul. Legtöbb helyen pozitívan fogadtak, átvették a kínált csomagot, valahol azonnal ki is ragasztották a »BESZÉLÜNK MAGYARUL« feliratot." – mondta el Kosztolányi Klaudia, hozzátéve, hogy céljuk, hogy a hivatalos nyelv mellett magyar feliratok és megjelölések is legyenek, ezzel bátorítva mindenkit az anyanyelve használatára.

Elmondása szerint ez nemcsak a lévai magyarok nemzeti öntudatát erősítené, hanem a magyar vásárlók komfortérzetét, s ezáltal az üzletek látogatottságát is növelné.

-Via Nova ICS-, Felvidék.ma