Boross Péter, volt MDF-es honatya szerint célszerű lenne növelni a kormányfői pozíció erejét, az államfőnek viszont csupán jelképes szerepet szabadna hagyni. Az Antall József halála után a miniszterelnöki posztot belügyminiszterként “megörökölt” politikus a Heti Válasznak adott interjút, amiben az alkotmányról és a Szent Korona alkotmányban való szerepeltetéséről is beszélt.

“Szerintem sokkal inkább a kormányfői pozíció erejét kell növelni, az államfőnek pedig jelképes, reprezentatív szerepet szánni, s ennek megfelelő személyeket választani a tisztségre” – nyilatkozta a konzervatív hetilapnak Boross Péter, aki tagja az Orbán Viktor által létrehívott, az új Alkotmány koncepcióját kidolgozni hivatott testületben.

Boross Péter szerint Schmitt Pál telitalálat a köztársasági elnöki méltóságra. “Magas, fess, jóképű ember. Remélem, elfelejti, hogy saját államfői programot akar alkotni, s elsősorban az érzelmi mezőben mozog majd, az állam atyjaként. Ha így tesz, egy idő után minden bizonnyal meg fogják kedvelni” – vélekedett a politikus.

Kiállt a Szent Korona alaptörvényben való szerepeltetése mellett, és arra a felvetésre, hogy “most akár államformát is válthatnánk”, úgy reagált: “hitem szerint lehetnénk királyság is”, eddig azonban valószínűleg nem kell elmenni az új alkotmánnyal.