Vona Gábor hangsúlyozta, pártja támogatja az alaptörvény módosítását, de csak abban az esetben, ha az megszüntet és kizár “mindenféle betelepítést” Magyarországon.
Az ellenzéki pártelnök a letelepedési kötvényre utalva elmondta, arra az egyszerű kérdésre kell választ adni, hogy mi a fontosabb, “a gazdag migránsok pénzéből a kormány közelébe érkező profit” vagy pedig az ország “valódi biztonsága”.
A Jobbik elnöke ugyanakkor egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elhangzottakkal, amikor a kormányfő az alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvet firtató kérdésre azt felelte: “beterjesztjük a parlamentnek, és mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz”.
A Jobbik a lelkiismerete szerint fog szavazni, számára az ország biztonsága a legfontosabb, ezért a párt szeretné az alaptörvény-módosítást, ám csak akkor, ha az nem félmegoldás – közölte Vona Gábor.
Kifejtette, a letelepedési kötvény gazdaságilag indokolhatatlan, az ország biztonsága szempontjából pedig veszélyes, a “terrorizmusnak kiskaput jelentő”, “korrupt konstrukció”, kivezetése ezért nem tűr halasztást. Vona Gábor szerint a szerdai kormányülés óta “zavar” van a kabinetben, az elmúlt két napban több, egymással ellentmondó nyilatkozatot tett Orbán Viktor kormányfő, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ebben az ügyben.
Arról, hogy a letelepedési kötvény üzletága mennyire jó vagy rossz, nem a Jobbik-frakciót kell győzködni, hanem az embereket – vélekedett Vona Gábor, hozzátéve, meggyőződése szerint a letelepedési körvény intézményét a magyar társadalom “elsöprő többsége” elutasítja.
Vona Gábor úgy fogalmazott: arra kéri a kormányfőt, “hogy ne kezelje ezt személyes ügyként (…) ezt a jelenlegi helyzetet, a letelepedési kötvényügyletnek így is, úgy is vége, ez most már egy menthetetlen ügylet.”
Hozzátette, amennyiben megszűnnek a letelepedési kötvények, az elmúlt három évre visszamenőleg meg kell vizsgálni gazdasági hasznosságukat, a korrupció gyanújának lehetőségét, valamint a miattuk keletkezett esetleges biztonsági réseket.
(MTI)