A helyettes államtitkárok névsorát olvasva az embernek a Monthy Python társulat „Hülye Járások Minisztériuma” című produkciója ugrik be – jelentették ki pénteki sajtótájékoztatójukon a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjei, Csikai József és Demeter Pál.

Demeter Pál emlékeztetett, a közelmúltban felröppent a hír, miszerint a választásokat követően jelentős leépítések jöhetnek a közszférában, erre készül minden idők legkorruptabb magyar kormánya. Erre utal legalábbis, hogy egy nemrégiben lezajlott rendezvényen, a vállalkozók napján Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon 350 ezer felesleges állami alkalmazott van. A milliárdos üzletember szerint túl sok az egyetemi tanár és a pedagógus, jelentős leépítés nélkül álláspontja szerint nem tud fejlődni az ország.  Ezt követően derült ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányhivatalokkal együttműködve ötmilliárd forintot fordíthat a csoportos létszámcsökkentések kezelésére. Az erre a célra elnyert uniós támogatási összeget három éven belül használhatják fel mutatott rá Demeter Pál.

Csikai József és Demeter Pál

Csikai József szerint az elbocsátások a köztisztviselők és közalkalmazottak kb. hatszázezres csoportját érinthetik. Előbbi körbe tartozik százezer, többnyire önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselő, a minisztériumokban alkalmazott kormánytisztviselő, valamint a kormányhivatalokban foglalkoztatott állami tisztviselő. Csikai úgy vélekedik, hogy a közalkalmazottak körében is lesznek leépítések a választások után. Jelenleg ötszázezres ez az alkalmazotti kör, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátásban dolgozók, többek között a tanárok, orvosok, ápolók, mentősök és szociális munkások tartoznak ide.

„A kormányzattal szemben álláspontunk az, hogy nem többlet, hanem éppen szakemberhiány tapasztalható ezeken a területeken” – közölte a jobbikos politikus, majd feltette a kérdést: „Miért érzi úgy a kormányzat, hogy túl nagy és túl drága az állam kötelékében dolgozókból adódó teher?” Csikai József szerint túl sok túlfizetett államtitkár, helyettes államtitkár, kormánybiztos és miniszteri biztos áll a kormány alkalmazásában.

A jobbikos képviselőjelölt rámutatott: a parlamenti mandátumok számának könnyen áttekinthető csökkentése végbement, de ezzel párhuzamosan kiépült egy – nehezen átlátható –  legalább olyan drága és nagy létszámú „fejlesztés” az állami szférában. A mesterségesen és fölöslegesen felduzzasztott létszám, az államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánybiztosok és miniszteri biztosok pénzügyi terhét most a köz szolgálatában álló munkavállalókon akarják behozni.

Csikai József megjegyezte: „Ha a kormányzati portálon elkezdem olvasgatni pl. a helyettes államtitkárok hosszú névsorát, akkor valami miatt az angol humort megjelenítő Monthy Python társulat „Hülye Járások Minisztériuma” című produkciója ugrik be.” A képviselőjelölt hozzátette: ami pedig a köztisztviselők és közalkalmazottak helyzetét illeti Magyarországon, sajnos mind a mai napig a jórészük garantált bérminimumot kap, noha felsőfokú végzettségűek és több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Csikai József élesen bírálta, hogy 2008-ban „hazaárulással felérő paktumot” kötött a szocialista kormány az IMF-fel, de a szerződés előírásait a mai napig betartja az Orbán-kormány is, éppen ennek része, hogy befagyasztották az illetményalapot.

A Jobbik szerint húsz százalékos, egyetemleges emelésre lenne szükség, amire a fedezet biztosított akár a mostani költségvetésben is, csak nem látszat-, presztízs- és kamuberuházásokra kellene költeni az adófizetők pénzét. Így a stadionépítési láz, a Miniszterelnökség Várba költözése, a kormányzati hisztériakampányok vagy a Liget-projekt költségeinek átcsoportosításával jelentős, azonnali és fenntartható bérfejlesztést lehetne elindítani.

Kormányváltás esetén a Jobbik már idén rendezi a köztisztviselők bérét, ha viszont az Orbán-rezsim marad, senkinek nem lesz biztonságban az állása – zárták sajtótájékoztatójukat a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjei.

szebbjovo.hu