Négy kulcsfontosságú szövetségi államban – Floridában, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában és Iowában – folyamatosan erősödik a republikánus szavazók regisztrációja, míg a Demokrata Párt szavazótábora eddig még nem regisztrált olyan arányban, mint 2012 augusztusában, a legutóbbi elnökválasztás finisében tette. “A szavazók regisztrációs aktivitása nem arra utal, hogy a demokratáknak erős évük volna, tehát ez olyan negatívum, amellyel a Trump-kampánynak jelenleg nem kell foglalkoznia” – idézi a Politico című lap John Couvillon észak-karolinai közvélemény-kutatót. Couvillon hozzátette: “a szavazói regisztrációs adatok, amelyeket látok, nem támasztják alá a demokrata párti szavazók lelkesedését”.
A Politico megjegyzi: a bíztató regisztrációs trendek önmagukban nem lesznek elegendőek arra, hogy Donald Trump nyerjen az olyan fontos államokban, mint például Pennsylvania, ahol jelenleg 9 ponttal marad le demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton mögött. Ráadásul közben a republikánusok teret is veszítenek: azokban a szövetségi államokban – például Coloradóban, Arizonában és Nevadában – ahol nagy lélekszámú spanyolajkú közösségek élnek. Ezekben az államokban viszont a demokraták regisztrációs hajlandósága növekedett. Mindazonáltal egyes keleti parti és középnyugati, úgynevezett csatatér-államokban – tehát ahol a szavazók pártrokonszenve változó – a republikánusok a kongresszusi választásokon novemberben akár nagy arányú győzelmet is arathatnak. Pennsylvaniában például 2012-höz képest ötödével csökkent a demokrata párti regisztrálók száma, és eddig már több mint 85 ezer volt demokrata párti szavazó a republikánusokhoz pártolt. S legalább háromszor több demokrata pártolt a republikánusokhoz, mint republikánus a demokratákhoz.
Megan Sweeney, a Republikánus Párt pennsylvaniai kommunikációs vezetője és Charlie Gerow, harrisburgi republikánus stratéga szerint a pártszimpátiák változása részben Donald Trumpnak is köszönhető, de nagyobb részben a demokrata párti kormányzásból való kiábrándulásnak tudható be. Ugyanakkor a Republikánus Párt észak-karolinai vezetője, Dallas Woodhouse arról számolt be – szintén a Politico című lapnak -, hogy ebben az államban az elmúlt választási ciklusban, tehát 2012 óta megkétszereződött az újrepublikánus szavazók száma, s ő ezt nagy részben Donald Trumpnak tulajdonítja.
Coloradóban és Nevadában azonban megfordulni látszik a helyzet: Coloradóban a demokrata párti szavazók száma tavaly július óta 39 ezerrel gyarapodott, Nevadában pedig tavaly július és idén május között 9 ezerrel több lett a demokrata párti szavazó.
Közben vasárnap a Los Angeles Times nyilvánosságra hozta, hogy a Dél-kaliforniai Egyetemmel készített közös felmérése szerint Donald Trump országosan 45:43 arányban vezet, azaz kétszázalékos előnyre tett szert Hillary Clinton előtt.
(MTI)