A felmérést a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet készítette, és a televízió helyi idő szerint kedden délután hozta nyilvánosságra.
Az amerikaiak nagyon nagy arányban arra számítanak, hogy a demokraták jelöltje lesz az elnök: a felmérés tanúsága szerint ez az arány 68 százalékos, szemben a szeptemberi 59 százalékkal, vagy a júniusban, az előválasztási folyamat végén mért 55 százalékos aránnyal.
Egyedül a republikánusok és jelöltjük, Donald Trump támogatóinak körében vélekednek úgy, hogy Clinton győzelmi esélyei 50 százaléknál alacsonyabbak.
A kutatásból az is kiderül, hogy a többség szerint Donald Trump nem fogadja majd el az eredményt, ha nem ő győz. A megkérdezettek 61 százaléka szerint Trump nem nyugszik majd bele a vereségbe. Ugyanerre a kérdésre, de Clinton vereségére utalva a válaszolók 75 százaléka vélekedett úgy, hogy Clinton elfogadná az eredményeket akkor is, ha alulmarad.
A választók ugyanakkor általában bizakodóak, és úgy vélik, hogy a voksokat ezúttal pontosabban és kifogástalanabbul számolják majd össze, mint 2008-ban.
A megkérdezettek 77 százaléka leszögezte: miután az egyes szövetségi államokban hitelesítették az eredményeket, bármi legyen is a választás végeredménye, a vesztesnek kötelező ezt elfogadnia, s el kell ismernie a győztest.
(MTI)