“Nem kívánok beavatkozni az amerikai belügyekbe, de elmondom, hogy ha amerikai állampolgár lennék, akkor igen, Donald Trumpra szavaznék” – jelentette ki a politikus kedden Prágában az iDnes hírportálnak nyilatkozva.
Hillary Clinton, Trump demokrata ellenfele a cseh államfő szerint csak folytatná Barack Obama amerikai elnök politikáját, amelyet ő nem tart jónak.
Milos Zeman úgy véli, hogy az Egyesült Államok Donald Trump vezetése alatt más ország lenne, mint amilyen most, Barack Obama elnöksége idején.
“Barack Obama iránti minden tiszteletem ellenére el kell mondanom, hogy a neve egy egész sor sikertelenséggel van összekötve, szétverte például a Közel-Keletet” – indokolta álláspontját Milos Zeman. Kijelentette: Barack Obama után sok “vérző seb” marad. A cseh elnöknek meggyőződése, hogy Hillary Clinton megválasztása esetén nem tenne mást, csak Obama politikáját folytatná.
A Donald Trump populizmusáról, illetve tapasztalanságáról szóló kritikai hangok Zeman szerint alaptalanok. Párhuzamként Ronald Reagan amerikai elnök esetét hozta fel.
“Amikor Reagan indult a választáson, kinevették, hogy ő csak egy buta színész, akitől nem lehet sokat várni. És az amerikai elnökök egyik legnagyobbika lett” – mondta a cseh köztársasági elnök az iDnes hírportálnak.
(MTI)