Miközben az Egyesült Államokban tetőfokára hágott az izgalom a hétfő esti elnökjelölti televíziós vita miatt, a CNN hírtelevízió és az ORC közvéleménykutató által közösen készített és hétfőn reggel közzétett felmérés azt mutatja: Donald Trump republikánus elnökjelölt Coloradóban és Pennsylvaniában is ledolgozta hátrányát, sőt Coloradóban pillanatnyilag ő vezet Hillary Clinton előtt. Mindkét állam az elnökválasztás kimenetele szempontjából kulcsfontosságú, úgynevezett ingaállamnak számít, ahol a két jelölt támogatottsága fej-fej melletti. Hasonló állam a többi között Florida és Ohio is.
A közvéleménykutatás adatai szerint Pennsylvaniában a demokrata párti elnökjelölt 45 százalékos támogatottságnak örvendhet, republikánus vetélytársa egy százalékkal maradt le, a megkérdezettek 44 százaléka őt támogatja. A libertárius Gary Johnson a szavazók hat százalékának, a Zöldek elnökjelöltje, Jill Stein pedig 3 százalékuknak a bizalmát szerezte meg.
A középnyugati Coloradóban megfordult az eddigi trend: Donald Trump vette át a vezetést, a megkérdezettek 44 százalékának bizalmával. Hillary Clinton előnye elfogyott, támogatottsága 43 százalékosra apadt. A felmérés szerint a megkérdezettek 20 százaléka még nem döntötte el, kire voksol majd novemberben, s elemzők azt mondják: a hétfő esti elnökjelölti vita őket nagyon is befolyásolhatja.
A vitára mindkét jelöltet szakértők csapata készítette fel, s a Clinton-kampánycsapat arra számít, hogy egy visszafogottabb Donal Trumppal kell megmérkőznie, Jennifer Palmieri, Hillary Clinton kommunikációs igazgatója azonban hétfőn reggel újságíróknak azt mondta: Clinton mindkét eshetőségre felkészült, tehát arra, ha Trump visszafogott lesz és arra is, ha durván fogalmaz majd.
A The New York Times hétfői szerkesztőségi állásfoglalásában arra nógatja a még ingadozó választókat, hogy gondolják meg döntésüket és “ne adják át a Fehér Házat Donald Trumpnak”.A lap – miután pár nappal ezelőtt nyíltan támogatásáról biztosította Hillary Clintont – hétfőn leszögezte: Trump nézetei “veszélyesek” és “cinikusak”, s az őt támogatók többet gondolnak róla mint amilyen valójában. A lap véleménye szerint Trumpelnökké választásával olyan ember kerülne a Fehér Házba, akit “sokkal jobban foglalkoztat önmaga, mint a nemzet jóléte”.
Közben a Clinton-kampány arra ösztökélte az elnökjelölti vitát vezető újságírót, hogy bátran “tegye helyre” Donald Trumpot, ha téved. Robby Mook, Clinton kampány-menedzsere a CBS televíziónak nyilatkozva hétfőn azt hangsúlyozta, hogy a Clinton-csapat amiatt aggódik, hogy a republikánus elnökjelölt esetleg nem mond igazat, félrevezető információkat közöl, és “Hillary Clintonnak arra kell pazarolnia az időt, hogy megpróbálja korrigálni ezeket”. Mook az egész Clinton-kampány nevében arra szólította fel Lester Holt műsorvezetőt, hogy “egyszerűen ellenőrizze” Trumpot.
(MTI)