Mindkét nagy párt előválasztást tart Arizonában, jelölőgyűlést Utah államban és ezen kívül a demokraták Idahóban jelölőgyűléseken döntenek az elnökjelöltet állító delegátusokról.
A Grand Canyon államként is becézett Arizonában Donald Trump helyzete biztosnak látszik: a New York-i üzletember kemény bevándorlás-ellenes politikája rokonszenvre talált a masszív illegális bevándorlásssal és az ezzel összefüggésbe hozott megnövekedett bűnözéssel küszködő államban. Trump megnyerte magának Jan Brewer volt kormányzó és Joe Arpaio, a bevándorlásellenes intézkedéseiről elhíresült maricopai seriff támogatását is.
Utah állam azonban keményebb dió lehet Trumpnak: ebben a szövetségi államban ugyanis elsöprő többségben mormonok élnek, s a szintén mormon Mitt Romney – a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje – alaposan feltüzelte a választókat Trump ellen. “Biztosak abban, hogy Romney tényleg mormon?” – próbálta elbizonytalanítani a választókat Trump az egyik választási gyűlésen Salt Lake Cityben, Utah fővárosában.
Annak ellenére, hogy nyerésre áll a küzdelemben, Trumpnak nagy kihívással kell szembenéznie a keddi voksolásokon. Utah államban mind Ted Cruz texasi szenátor, mind John Kasich ohiói kormányzó rendkívül intenzíven kampányolt, s Cruznak jó esélyei vannak, ha nem is a voksok ötven százalékának elnyerésére, de sok szavazó meghódítására, s mivel ebben az államban arányos a voksok elosztása, ezzel elvehet sok delegátust Trumptól.
A demokratáknál Hillary Clinton előnye igen nagy Bernie Sanders vermonti szenátor előtt. Mind Arizonában, mind Utah államban ő vezet a közvélemény-kutatások szerint. Idahóban – ahol kedden csak a demokraták voksolnak – az elnökjelölt-aspiránsok számára 23 delegátus a tét, s bár Sanders hétfői nagygyűlésein ezrek jelentek meg, az “ékszerállamban” szintén Clinton győzelmét veszik biztosra.
(MTI)