Ugrósdy Márton az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában azt mondta: az a legfontosabb kérdés, hogy a republikánus elnökjelölt el tudja-e hitetni magáról a tévénézők milliói előtt, hogy képes betölteni az Egyesült Államok hadseregének főparancsnoki pozícióját, képes-e komolyan, magához képest mélyebben nyilatkozni olyan kérdésekről, mint az ország külpolitikája, a bevándorlás, a gazdaság, vagy az utóbbi időben előtérbe került rendőri erőszak.
Hillary Clintonnak egy kicsit nehezebb dolga lesz – fogalmazott -, mert vitatott ügyeivel fogják szembesíteni, mint az e-mailbotrány, a Clinton Alapítvány esete, vagy a férjéhez kapcsolódó ügyek, amelyek bár ismertek, de sokat számíthat, hogy ezekre milyen reakciót ad a demokraták elnökjelöltje.
Ugrósdy Márton jelezte ugyanakkor: az utóbbi hónapban, amióta Donald Trump lecserélte kampánycsapatának vezető szereplőit, “megtanult a súgógépről olvasni”, sikerült visszafogni kitöréseit, váratlan kijelentéseit, aminek jelentős szerepe lehet abban, hogy a politikus népszerűsége magasabb, mint a nyáron bármikor. Hozzáfűzte: a vitán viszont nem lehet súgógépet használni, így a republikánus stratégák “lélegzetvisszafojtva” várhatják, hogyan fog visszavágni Hillary Clinton bizonyos kijelentéseire.
Álláspontja szerint egy elnökjelölti vitában a választók szimpátiájának a megnyerése a legfontosabb, a személyeskedés visszás lehet. Hozzátette: a vita első fele, az első néhány kérdés határozhatja meg annak értékelését. A kutató úgy véli, hogy ennek a vitának nem lesz olyan jelentős szerepe, mint ahogy azt sokan várják, mert az ingadozó államokban nagyon kevés ember meggyőzéséről van szó, minimális a különbség és nagyon sok idő van hátra. Közölte: a tévéviták jelentősége sem akkora már, mint például tíz évvel ezelőtt.
Három vitát tartanak, a helyi idő szerint hétfő esti esemény jelentőségét az adja, hogy most találkozik először szemtől szemben a két nagy párt jelöltje – ismertette a kutató.
Helyi idő szerint hétfő este (közép-európai idő szerint kedd hajnalban) vitázik egymással először személyesen Donald Trump és Hillary Clinton, a republikánusok és a demokraták amerikai elnökjelöltje a Hofstra Egyetemen a New York-i Hempsteadben, a televízió kamerái előtt.
(MTI)