Az amerikai hírszerzés és a kubai kormány garanciavállalásai által alátámasztott döntés kulcsfontosságú lépés a két ország viszonyának normalizálása felé, Havanna ugyanis ehhez a feltételhez kötötte a nagykövetségek kölcsönös újranyitását.
Az elnöki hivatal közlése szerint Barack Obama beterjesztette a kongresszusnak a karibi szigetországnak a feketelistáról történő törlését indokoló jelentéseket és igazolásokat. Obama a lajstrom külügyminisztériumi felülvizsgálata után határozott Kubának az arról való eltávolíttatásáról.
A törvényhozásnak 45 napja van a mérlegelésre. Elemzők szerint nem valószínű, hogy a kongresszus megpróbálná megakadályozni az elnök elhatározását. Kubának a terrorizmus támogatóinak tekintett országok közül való kikerülése együtt jár majd több szankció megszűntetésével, ám az amerikai gazdasági embargó teljes eltörléséről az amerikai honatyáknak kell majd dönteniük.
Az Egyesült Államok jelenleg Kuba mellett Iránt, Szudánt és Szíriát tartja hivatalosan számon a terrorizmust támogató államként. A kommunista vezetésű szigetország 1982-ben került fel a feketelistára, a hasonló politikai irányultságú afrikai és latin-amerikai gerillák kiképzése és felfegyverzése miatt.
Barack Obama azt követően hozta meg döntését, hogy szombaton az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) panamai csúcstalálkozóján megbeszélést folytatott Raúl Castro kubai elnökkel. A két ország vezetői korábban csaknem 60 éven át nem találkoztak.
Obama és Castro december 17-én jelentette be, hogy a két ország kapcsolatainak normalizálására törekszik.
(MTI)