A romániai magyar kisebbséget ért hátrányos megkülönböztetésekre is kitér éves emberi jogi jelentésében a washingtoni külügyminisztérium.
Az amerikai kormányzati dokumentum az RMDSZ-től és más magyar kisebbségi szervezetektől származó jelzésekre alapozva megállapítja: a romániai magyar közösség tagjai továbbra sem használhatják anyanyelvüket az igazságszolgáltatásban, több város önkormányzata megtagadja a kétnyelvű helységnévtáblák elhelyezését, sok esetben pedig megtiltják a székely zászló kitűzését a magyarok lakta vidékeken.
A jelentés emlékeztet: a legfelsőbb bíróság a román közösségre nézve diszkriminatívnak ítélte a magyar többségű települések önkormányzatainak azon igényét, hogy a helyhatóságok hivatalnokai beszéljék a magyar nyelvet, az Országos Diszkriminációellenes Tanács pedig elutasította az RMDSZ-nek az oktatás minőségét ellenőrző ügynökség elleni panaszát. Az RMDSZ azt sérelmezte, hogy az ügynökség szerint a rezidens orvosok csak románul beszélhetnek a páciensekkel. A moldvai csángók helyzetéről a jelentés megállapítja: a régió egyes településein a hatóságok megakadályozták a budapesti finanszírozású magyar oktatási program lebonyolítását. Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön hozta nyilvánosságra 2014-ről szóló éves országjelentéseit arról, miképpen érvényesülnek az emberi jogok a világ csaknem kétszáz államában. A Romániáról szóló, csaknem negyvenoldalas dokumentumból a Maszol.ro portál ismertette a magyar közösségre vonatkozó részt.