“Ahogyan azt korábban is elmondtuk, az Egyesült Államok elismeri és csodálja azokat a bátor erőfeszítéseket, amelyeket számtalan lengyel, magyar és más emberek tettek a megszállt Európában annak érdekében, hogy megóvják zsidó honfitársaikat és honfitársnőiket a náci népirtástól. Vannak olyan bátor hazafiak, nyilvánvalóan, és emberbarátok akik segítettek, amikor az országukat elfoglalták, akik segítettek honfitársaik egy részének megmentésében” – mondta Harf.
Harf azt is elismerte, hogy a lengyeleknek nagy csapást kellett elszenvedniük a náci Németországtól. A szóvivő szerint Comey igazgató sem akart más látszatot kelteni és nem kívánta azt állítani, hogy Lengyelország valamilyen módon felelős lett volna a holokausztért.
Marie Harf tudomása szerint az ügyben nem történt konzultáció az amerikai és a lengyel külügyminiszter között, és nem tudott arról sem, hogy John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője beszélt-e Comeyval. Nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a külügyi tárca elvárja-e a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójától a bocsánatkérést, és megismételte, hogy Comey mit nem szándékozott állítani. Nem adott választ arra kérdésre sem, hogy a varsói amerikai nagykövet valóban bocsánatot kért-e az ügy miatt.
Leszek Soczewica lengyel külügyminiszter-helyettes diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át vasárnap délután az Egyesült Államok varsói nagykövetének, Stephen Mullnak.
A konfliktus alapja James Comeynak szerdán a washingtoni Holokauszt Múzeumban mondott beszéde, amelynek szerkesztett változata később megjelent a The Washington Post című napilapban. Az FBI főnöke, elítélve a holokausztot, azt mondta: a szövetségi nyomozóiroda minden új ügynöke számára kötelezővé teszi a Holokauszt Múzeum látogatását, hogy meglássák: “jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek”.
Úgy vélekedett, a holokauszt legszörnyűbb tanulsága az, hogy az emberek “képesek lemondani az egyéni erkölcsükről, és – egy csoport hatalmának alárendelve magukat – szinte mindenbe beleegyezhetnek”. Ezek az emberek – Comey szerint – úgy vélekednek, hogy “a gyilkosok és németországi, lengyelországi, magyarországi és sok más helyről származó cinkosaik nem tettek semmi rosszat”.
Korábban Bronislaw Komorowski lengyel elnök úgy jellemezte Comey nyilatkozatát, hogy az “tudatlanságról, hiányos történelmi műveltségről és nagymértékű személyes ellenszenvről” tanúskodik.
(MTI)