Több amerikai nagyvárosban huzamosabb ideje olykor erőszakba torkolló tömegtüntetésekkel tiltakoznak az ellen, hogy a közelmúltban két vádesküdtszék is úgy döntött, nem kell bíróság elé állítani feketék halálát okozó fehér rendőröket. Igaz, a két esetet az amerikai közvélemény nem tekinti egyformának. Ferguson esetében, amikor a rendőr egy olyan fekete tinédzsert lőtt le, aki dulakodott vele, a megkérdezettek 52 százaléka egyetértett a határozattal, a New York-i esetben viszont, amikor egy rendőr egy cigaretta-zugárust vitt földre és ölt meg fojtófogással, csak 25 százalék.
A kedélyeket tovább borzolta, hogy Clevelandben ugyancsak rendőrök lelőttek egy légfegyverrel hadonászó fekete fiút.
Eric Holder igazságügy-miniszter éppen hétfőn terjesztette be a szövetségi hatóság tagjaira vonatkozó “profilalkotás” tilalmát. Az amerikai jogi-bűnüldözési szakzsargonban használt “profilalkotás” kifejezés rokon értelmű a sztereotip kategorizálással, ami jogvédők szerint az előítéletek hivatalos alkalmazása. (Szélesebb értelemben személyek pszichológiai és viselkedési jellemzőinek megfigyelését és elemzését jelenti, azzal a céllal, hogy besorolják őket egy társadalmi alcsoportba, vagy hogy felmérjék és előre jelezzék egy bizonyos téren megjeleníthető képességeiket.)
A szövetségi ügynököknek és az egyenruhás szervezetek tagjainak faji vagy etnikai alapon már 2003 óta nem szabad ilyen módon kategorizálniuk. A tilalmat most kiterjesztették a vallás, a nemi hovatartozás és identitás, a szexuális orientáció és a nemzeti eredet kategóriájára is.
Ezeket a jellemzőket a szövetségi szervek csak akkor mérlegelhetik, ha olyan értesüléshez jutottak, amely egy bizonyos tulajdonsággal rendelkező személyt összefüggésbe hoz valamilyen tervvel, szervezettel vagy fenyegetéssel, vagy ha az érintett bűnüldözők úgy ítélik meg, hogy azok vizsgálatát a körülmények összessége indokolttá teszi.
A rendelkezések ugyanakkor nem vonatkoznak a helyi – például a fergusoni, New York-i – rendőrségre, amelynek tagjai pedig a jogvédő csoportok szerint a leggyakrabban alkalmazzák ezt a típusú kategorizálást. Holder arra bátorította a helyi önkormányzatokat, hogy a szövetségiekhez hasonló előírásokat vezessenek be.
Az új előírásokat nem kell figyelembe venniük a repülőtereken és a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítő szövetségi biztonsági embereknek sem, akik bizonyos országokból érkezett személyekre évek óta megkülönböztetett figyelmet fordítanak. Sajtóértesülések szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetése ellenezte a szigorítást.
Hétfőn Amerika több nagyvárosában voltak ismét tiltakozások. Washingtonban a Fehér Ház környékén a demonstrálók az úttestre feküdve, a testükkel akadályozták a forgalmat, Brooklynban pedig a tüntetők azzal fenyegetőztek, hogy megszakítják a Brooklyn Nets és a Cleveland Cavaliers közötti NBA-mérkőzést, amelynek a nézői között ott volt a cambridge-i hercegi pár, Vilmos és a Katalin is.
(MTI)