Tamir Rice halálának ügyében nyomozás indult. A fiú családja beperelte a rendőrt, a vele együtt a helyszínre kimenő társát, valamint a város vezetését is.
A fiút a törzsén érte a lövés, amely egy ütőeret, a beleket és a medencéjét érte.
Rice a tragédia napján a légpisztolyát több emberre is ráfogta. A rendőrségre befutott telefonhívásban a bejelentő közölte, hogy “valószínűleg kiskorúról” van szó, és kétszer is elmondta, hogy a fegyver “valószínűleg” nem valódi. A diszpécser azonban nem továbbította ezeket az információkat a helyszínre kivezényelt rendőröknek.
Timothy Loehmann rendőr már két másodperccel azután elsütötte a fegyverét, hogy kiszállt a járőrautóból. Tamir Rice másnap meghalt.
A rendőrség szerint Loehmann azért tüzelt, mert a fiú fegyvere felé nyúlt, amelynek csövéről hiányzott a légpisztolyra utaló narancssárga megkülönböztető jelzés.
Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban rendkívül megnőtt a társadalmi érzékenység az olyan esetekkel szemben, amelyekben fehér rendőr fegyvert használ fegyvertelen fekete fiatal ellen.
Az országban tiltakozások újabb hullámát indította el, hogy a múlt héten egy New York-i vádesküdtszék elutasította a vádemelést egy olyan rendőri intézkedés ügyében, amelyben meghalt egy fekete férfi, a 43 éves Eric Garner. A vele szemben eljáró rendőrök egyike tiltott, fojtó mozdulattal földre szorította az asztmában szenvedő hatgyermekes férfit, aki emiatt eszméletét vesztette, és nem sokkal később meghalt.
Előzőleg, novemberben a Missouri állambeli Fergusonban vezetetett erőszakba torkolló tiltakozásokhoz, hogy egy vádesküdtszék hasonlóképpen nem tartotta indokoltnak bíróság elé állítani azt a rendőrt, aki intézkedés közben lelőtt egy 18 éves fegyvertelen fiatalt, Michael Brownt.
(MTI)