“Ez nem egyszerűen a missouri Ferguson problémája. Ez egy országos probléma” – hangsúlyozta.
Az elnök bejelentette, hogy munkacsoportot állít fel a legjobb rendőrségi gyakorlat tanulmányozására, és szigorúbb ellenőrzést ígért azokkal a szövetségi eszközökkel kapcsolatban, amelyeket a helyi rendőrségek katonai típusú felszerelésére fordítanak.
Barack Obama szerint a cél annak biztosítása, hogy a bűnüldöző szerveken belül ne épülhessen ki “egy militarizált kultúra”.
A Fehér Ház közölte, hogy három év alatt 263 millió dollárt kíván fordítani a városi rendőrségek támogatására, amiből 75 milliót arra költene, hogy 50 ezer rendőrt egyenruhán viselhető személyi kamerával szereljenek fel. Az elnök kifejezte meggyőződést, hogy van lehetőség a bizalom erősítésére, de elismerte, hogy az nem mehet egyik pillanatról a másikra.
Rámutatott azonban, hogy ezúttal másképp mennek majd a dolgok, “mert az Egyesült Államok elnöke ebbe komolyan befektetett”. Azt ígérte, hogy ezúttal nem az lesz, hogy a bizottságok és munkacsoportok felállítása után semmi sem történik majd. Obama szerint a rendőrök és a lakosság közötti feszültség ügye “megoldható probléma”.
A fehér házi megbeszéléseket az elnök egy héttel azt követően hívta össze, hogy az illetékes vádesküdtszék úgy döntött, nem indokolt vádat emelni Darren Wilson fehér rendőr ellen, aki augusztus 9-én St. Louis egyik elővárosában, Fergusonban agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai, 18 éves Michael Brownt.
A Fehér Ház hétfőn közzétett egy – Obama elnök által aláírt – jelentést a helyi rendőrségeket felszereléssel ellátó programokról. A dokumentum nem szólított fel arra, hogy a rendőrség ne használjon katonai felszerelést, de azt javasolta, hogy eszköztára “törvényes polgári bűnüldözési célokat” szolgáljon.
A jelentés egyben javaslatot tett arra, hogy egységesítsék a rendőrséget felszereléssel ellátó szervekre vonatkozó szabályokat. 2009 és 2014 között az igazságügyi, a védelmi, a belbiztonsági és a pénzügyi tárca, valamint a Fehér Ház kábítószer-ellenes politikáját felügyelő hivatala együttesen csaknem 18 milliárd dollár értékben juttatta különböző eszközökhöz a bűnüldöző szerveket.
Ezek túlnyomó része irodai felszerelésből, komputerekből és egyéb műszaki eszközökből, személyes védelmi felszerelésből és alapvető lőfegyverekből állt. A katonai eszközök és a nagy tűzerejű fegyverek csak egy kis hányadot képviseltek.
A USA Today című országos napilap szerint egyébként a személyi kamerákkal kapcsolatos kezdeményezés hatása korlátozott lesz, az Egyesült Államokban ugyanis a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) adatai szerint 626 942 rendőr teljesít szolgálatot.
Az elnök egyéb intézkedések mellett felállíttat egy bizottságot, amelynek feladata annak meghatározása lesz, hogy a 21. századi rendőrség miként végezze úgy a feladatát, hogy közben erősíti a lakossági bizalmat. A testület vezetője Charles Ramsey philadelphiai rendőrfőnök és Laurie Robinson, a George Mason Egyetem professzora, volt igazságügyi államtitkár lesz. A bizottságnak 90 napon belül kell előterjesztenie javaslatait.
(MTI)