Az elnök a fergusoni és a New York-i vádesküdtszék világszerte ismertté vált egy-egy közelmúltbeli döntésével kapcsolatban adott interjút a BET (Black Entertainment Television) kábeltelevíziós csatornának, amely vasárnap részleteket közölt ebből.
A vádesküdtszékek indokolatlannak találták két olyan fehér rendőr bíróság elé állítását, akik megöltek egy-egy fegyvertelen afroamerikait. A határozatok nyomán országszerte tiltakozások és zavargások törtek ki az Egyesült Államokban.
“A mai történéseket hasonlíthatjuk ahhoz, ami 50 évvel ezelőtt történt, és ha megkérdezik a szüleiket, nagyszüleiket, nagybátyjaikat, az fogják mondani, hogy a dolgok ma jobban állnak. Ha több helyen nem is jól, de jobban” – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy a haladás általában kis lépésekben történik. Azt tanácsolta a fiataloknak, hogy maradjanak állhatatosak és éberek, de egyúttal türelmesek.
Több tucatnyi amerikai városban, köztük New Yorkban, Chicagóban, Philadelphiában, Miamiban és Minneapolisban vasárnap már ötödik napja tüntettek amiatt, hogy a vádesküdtszék nem vonta felelősségre azt a rendőrt, aki júliusban New York város Staten Island kerületében fojtó fogással földre vitte és ezzel megölte a 43 éves Eric Garnert.
A férfi illegális cigarettaárus volt. Bill Bratton New York-i rendőrfőnök szerint az ügy felülvizsgálása négy hónapig is eltarthat. Vasárnapra virradóra Seattle-ben és Berkeley-ben a tüntetések erőszakba torkollottak, 13, illetve hét őrizetbe vétellel.
Korábban azért voltak több városra kiterjedő tiltakozások, mert az esküdtek eltekintettek annak a rendőrnek a felelősségre vonásától, aki augusztusban Fergusonban lelőtte a tizenéves Michael Brownt.
(MTI)