A lengyel államfő egy országos gazdasági fórumon szólalt meg. “Mélyen meg vagyok győződve annak szükségességéről, hogy Lengyelországot nagyon sok területen megjavítsuk” – mondta, majd úgy folytatta: tágabb értelemben az egész Európai Unió is erre szorul.
Duda annak a reményének adott hangot, hogy “az újonnan megjelenő fenyegetések fényében” megszűnőben van “a posztmodern Európa” azon technokrata felfogása, amelyben “lényegtelennek számítanak és feloldódnak a nemzetállamok”.
Kifejtette: Lengyelországnak biztosítania kell érdekeit, ugyanakkor “igyekeznie kell, hogy az Európai Unió keretében szolidáris legyen”.
Az EU-tagságról szóló jövő évi brit népszavazással kapcsolatban a lengyel elnök azt mondta: nem szeretné, hogy az Európai Unió taglétszáma csökkenjen, mindazonáltal “nehéz nem egyetérteni” David Cameron brit miniszterelnök egyes reformköveteléseivel.
Duda szerint a britek úgy látják, hogy az uniós tagállamoknak “fontos területeken szuverénnek kell lenniük, joguk van önmagukról rendelkezni”. Ezzel “nehéz nem egyetérteni” az olyan időkben, amikor a nagy államok gyakran “a szolidaritás leple alatt” próbálják “fölényüket” érvényesíteni a kisebbekkel szemben – fogalmazott a lengyel államfő.
Andrzej Duda májusban nyerte meg a lengyelországi elnökválasztást, a vasárnapi parlamenti választások nyertesének, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) a jelöltjeként. A PiS – a brit konzervatívokkal együtt – az Európai Parlamentben az unió megreformálására törekvő Európai Konzervatívok és Reformisták (EKR) frakciójának tagja.
(MTI)